Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha kizsákmányolásról van szó, Andy Vajna kedvéért a gyermekvédelmi törvényt is szembeköpik

Ez a cikk több mint 7 éves.

2010 óta, de legkésőbb az Alaptörvény első meggyalázása óta tudjuk, hogy a Fidesz a törvények felett állónak képzeli magát. Példák sora bizonyítja (Lex Ez, Lex Amaz), hogy számukra a törvény betűje kiradírozható, átírható, semmissé tehető – ha érdekük úgy szolgálja. De hogy a gyermekvédelmi törvényt csak és kizárólag azért módosítsák, hogy Andy Vajna egyik új szuperprodukciójában a neki tetsző módon dolgoztathassanak gyerekeket? Ez tényleg a legalja.

6rlr1kv5eugm127ggs.jpeg

Kép forrása: 444.hu

Kezdjük azzal, hogy a gyermekvédelmi törvény nem dísznek van. A benne foglaltak a védtelen, kiszolgáltatott, önmagukról gondoskodni nem tudó kiskorúak megóvására születtek meg. Kivetnivalót persze lehet a sorok közt találni, de elsősorban tényleg arra szolgál, hogy védjen.

Játékszere legyen egy törvény azoknak, akik mást sem tesznek, mint közpénzből híznak? Láttunk már ilyet, nem egyet. Ez viszont valami új, valami zsigerileg gyomorforgató: azzal foglalkozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a gyermekek védelméről szóló törvény módosítását suttyomban, alattomban átírja, üzleti érdekek mentén. Tényleg, mégis mit képzeltek ti magatokról?

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A lényeg viszonylag egyszerű: márciusban lesz egy filmforgatás, aminek érdekei (vagyis hát Andy Vajna filmügyi biztosnak és Havas Ágnesnek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjének az érdekei) úgy kívánják, hogy addigra engedélyezve legyen a kiskorúak éjszakai munkavégzése filmforgatáskor. Ez annyit jelent, hogy a gyerekeknek este 10 és reggel 6 között is kell dolgozniuk, ha a film elkészültéhez erre van szükség (eddig ez szigorúan tilos volt – talán nem véletlenül…). Szerencsére egyelőre ebben a kérdésben még nincs megoldás, ugyanis ez nem csak az Emmi, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium asztala is (mint akik a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályokra felügyelnek). De hát ne legyenek kétségeink: ha Andy Vajna akar valamit, akkor abból lesz is valami. Függetlenül attól, hogy a gyerekek érdekei mit kívánnak.

Egyébként ne felejtsük el, hogy épp ezekben a napokban indult el az az álságos internetes konzultáció, ahol állítólagosan a nép véleményét kérdezi a kormány a gyerekek iskolai kirándulásával kapcsolatban. Ott például pont arra is kíváncsiak, hogy lehessen-e a gyerekeket este 10 és reggel 6 között buszokon szállítani, vagy inkább ne, mert az veszélyes rájuk nézve. Mert ugye ezt találták ki a veronai buszbaleset után, mint a lehetséges megoldását annak, hogy ne történhessen többé ilyen tragédia, szigorúan a gyerekek biztonságát szem előtt tartva… (Miközben persze pontosan tudjuk, ha máshonnan nem, akkor a lefújt olimpia esetéből, hogy pont nem kíváncsi a kormány a nép véleményére).

De ha már itt tartunk: talán nem véletlen, hogy a törvény szava védi a gyerekeket az éjszakai munkától – fejlődésük, biztonságuk érdekében. Andy Vajna ezek szerint a természet rendje és a gyermekek egészsége felett álló tényező immár?

És van ennél cifrább is – ha a gyerek két szülője közül csak az egyik egyezik bele abba, hogy a gyereket a filmforgatáson foglalkoztassák, akkor eztán a jogszabály módosításának köszönhetően a másik szülő helyett a gyámhivatal(!) pótolja a hiányzó szülői hozzájárulást, vagyis engedélyt adhat a gyerek dolgoztatására.

Magyarán a családi egységbe teszi bele Vajna és az ő akarata a gyámhivatalt, mint a filmforgatás és a gyerek viszonya szempontjából kompetens szereplőt, csak hogy könnyítsenek a procedúrán. És kezdjünk persze el rögtön gyanakodni is: vajon a hivatalnak ezek után lesz mersze nem engedélyezni, hogy a kiskorú gyermeket felhasználják a filmforgatáson? Akkor is, ha ebbe az egyik szülője nem egyezik bele?

No persze van itt még más is, ami nem zavarja a minisztériumot, ha a filmügyi biztos szavára pattanni kell: ha egy törvényt elkezdenek különböző érdekek mentén toldozni-foltozni, akkor utólag többnyire kiderül, hogy a változtatások itt-ott beleütköznek majd az eredeti törvényi szabályozásba, fennakadásokat okoznak, megnehezítik a törvényt minden nap használók életét. Az, hogy most egy film miatt felrúgják a gyermekvédelmi törvényt, illetve annak egyes passzusait, csak azt bizonyítja: az üzleti érdekek, amelyek a mi pénzünkből hízó oligarchák zsebeit dagasztják, felette állnak az olyan dolgoknak, mint a társadalom, ezen belül a gyermekek védelme.

De tényleg, olyan kíváncsi vagyok: mégis hogy megy ez? Besétál a szivarozó filmügyi biztos Balogékhoz, és elpöfékeli, hogy van itt egy film, amihez gyerekekre lesz szükség, de sok a macera az akadékoskodó szülőkkel, úgyhogy jobb lenne őket legalább részben kiiktatni? Meg amúgy is, miért nem lehet hajnali kettőkor is egzecíroztatni a kölköket, minek kivárni a reggel 6 órát, nosza, írjuk át azt a bekezdést is? Nem szégyellitek magatokat?

Ilyen módosításokra bezzeg van időtök? Amikor a köznevelési törvény elfogadása óta, a Nemzeti Alaptanterv átírása óta, a magyar oktatási rendszer központosítása óta túlterhelt minden gyerek, és ti semmit sem tesztek ez ellen! Amikor szülők, diákok, pedagógusok, a társadalom széles rétegei tiltakoznak több mint egy éve az embertelen körülmények miatt, amelyek lehetetlenné teszik, hogy mindenkit megillető minőségi oktatásban részesüljenek a gyerekek, ti nem tesztek semmit! Amikor megbélyegeztek és kényszerpályára állítotok 30 ezer, most érettségiző szakgimnazistát, miközben egy tollvonás lenne módosítani azt a rendeletet, amivel szétcsesztétek az érettségijüket, akkor csöndben vagytok, és lapultok. De nem tesztek semmit! Amikor pénzt vontok ki az oktatásból, amikor kijönnek a tragikus PISA-eredmények, amikor 16 évesen közmunkába hullanak ki a diákok az iskolából, méghozzá a ti hibátokból, akkor sunnyogtok, hazudoztok. És másokat hibáztattok. Soroljam még? Erre van eszetek! De Andy Vajna ugráltathatja az Emmit egy filmforgatás miatt?

Legyen ez a bizonyíték arra: a magyar kormányt totálisan hidegen hagyja minden, ami nem az ő érdekeit szolgálja. Az érdekek alatt pedig pénzharácsolást kell érteni, fékevesztett felkannibalizálását az országnak, közjavak magánzsebbe történő átjátszását. Olyan apróságok, mint a gyerekvédelem, nem szabhatnak határt ennek az elementáris erőnek.

Andy Vajna itt csak egy tünet. Pöffeszkedő, túlbizakodott tünete a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, amelyben az uralkodó osztály (jelesül a kormány) kénye–kedvére alakíthatja a törvényeket, hogy előnyöket szerezzen, miközben a pórnép elszenvedi a következményeket. Nem szent ebben a NER-rendszerben senki és semmi, a gyerek meg csak kussoljon, hisz pusztán néma alapanyaga ő a filmnek, amelyből valaki, valahol soksok pénzt tesz majd zsebre. Használják, kihasználják, elhasználják. Addig, ameddig hagyjuk. Hisz mégis csak a mi gyerekeinkről van szó, nem?

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.