Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy igazoltatták a tüntető Juhászékat, mint ahogy Kádár rendőrsége tette volna egy szovjet vezető látogatásakor

Ez a cikk több mint 7 éves.

Délután fél 2 előtt kicsivel érkeztem az Oktogonhoz, ahol Juhász Péterék készültek kifütyülni az ott elhaladó Putyint. Elég nevetségesnek tűnt a gondolat, hogy a 10 másodpercig elhaladó konvoj kap egy kis füttyöt 30 embertől, de persze értettem: az este 6 órás tüntetés promójáról, na meg morális kiállásról van szó, ahol nem az eredmény, hanem a szándék a fontos.

juhi-rendorgyuruben.jpg

Juhász Péter a rendőrök gyűrűjében. Kép a Kettős Mérce élő közvetítéséből.

De ami történt, az nem lett vicces.

Már az is feltűnő volt, hogy csak azon a 10 méteren állnak sorfalat a rendőrök, ahol Juhászék állnak, majd egyszer csak a sorfal megkettőződött, civil arcok álltak be a rendőrök közé, és oldalról benyomult egy 10-15 fős rendőrcsapat, akik igazoltatták Juhászt. Amikor az Együtt politikusa megkérdezte, miért, a rendőrök azt mondták, fokozott ellenőrzés van elrendelve az ország egész területére, azért. És pont a Putyin ellen tüntetni készülő Juhászt szúrták ki az egész országból.

Persze pár perc múlva meg is érkezett Putyin két részből álló konvoja, és el is indult a füttyszó. Elég szimbolikus, hogy Juhász a rendőrök gyűrűjében fütyülhette csak ki Putyint. De ezután újabb rendőrök nyomultak be a területre, és igazoltatták az aktivistákat, akik fütyültek.

Videónk az igazoltatásról

Az egésznek persze semmi értelme, semmi különös nem történt volna, ha Juhász fütyül, megírhatta volna a 888 meg a Pestisrácok, hogy Juhász beégett.

Ehelyett pedig nekem kell arról írnom, hogy ez az egész olyan érzés volt, mintha a Kádár-rendszer végén lennénk, amikor már nem verik meg a tüntetőket, de azért megmutatják nekik, ki az úr, azért odabasznak kicsit, hogy érezzem a tarkómon a hatalom súlyát.

Nyilván az olvasók nagy része ezt nem érzi, de olyan volt a hangulat, még a kicsit értetlennek tűnő rendőrök mellett is, hogy most a hatalom vesz körül. Ott lógott a levegőben, hogy ezek most fognak téged, és ez nem jó érzés. És bevallom, nem gondoltam volna, hogy Magyarországon ilyen érzésem lesz valaha. Talán 2006 őszén éreztem ilyet utoljára az utcán, bár ott a félelem mellett inkább a küzdeni akarás és az ellenállás érzése volt a domináns.

Juhászék igazoltatására semmi szükség nem volt, csak azért történt, mert a hatalom meg akarta félemlíteni Juhászékat. Az nem tudom őket sikerült-e, de én borzasztóan éreztem magam ebben a 10 percben, és nem szeretnék egy ilyen országban élni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.