Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olimpiarendezés az a hamis álom, amivel el akarják fedni az ország jövőtlenségét

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az olimpia hamis álom: a jövőtlenség, a jelenlegi politikai elit zsákutcás politikájának a szimbóluma. Egy ország akkor rendez olimpiát, ha nem tudja hova dugni a pénzt, vagy akkor, ha jövőkép-nélküliségét, cselekvésképtelenségét elfedendő egy nagy álommal, egy nagy durranással akarja bizonyítani szolgálatkészségét az emberek felé.

olimpia-e1458136778597-1024x576.jpg

Harminc éves vagyok, van egy másfél éves gyerekem. Ha valaki megkérdez, hogyan látom tíz év múlva magam, a gyerekem és a családom, nem tudok rá választ adni. Nem tudom, itthon leszek-e vagy sem, nem tudom, milyen körülmények között fogok élni, nem tudom, mi az, amit ebben az országban meg tudok adni a gyerekemnek. Nem tudok tervezni, nem látom egyáltalán, mi a perspektíva itthon. Semmi se biztos.

És nem csak én érzem ezt, hanem körülöttem majd’ mindenki. Tanácstalanok vagyunk és félünk a jövőtől. Bár egyéni céljaim, céljaink vannak, de nem tudjuk, ezeknek a megvalósítására lesz-e lehetőség.

Az én álmom ebben az országban nem az, hogy olimpiát rendezzünk. Bár kétségtelenül szép lenne a látvány, ahogy az akkori Hosszú Katinka saját városában ünnepelhetné győzelmét, de ez csak egy szép kép. Ebből nem lesz kenyér, munka, jövő.

Az olimpiai rendezés hazugsága pontosan az, hogy egy olyan jövőképet ad az országnak – ezermilliárdokért –, mely nem ad semmilyen lehetőséget az egyéni és közösségi életutaknak. Sőt onnan veszi el a pénzt. Nem lesz jobb a családoknak, a dolgozóknak, a szegényeknek, az anyáknak, az apáknak, a fiataloknak, a nyugdíjasoknak. Ha nyerünk és megrendezzük, kapunk egy egyszeri hazafias löketet, hogy jó magyarnak lenni, kapunk két hét közös boldogságot, de a hihetetlen összegű pénzből megrendezett olimpia pont azt a hiányt nem tölti be, amelynek betöltésére oly nagy szükségünk lenne: a magyar jövő, a közös felemelkedés, a kilábalás megtervezésére.

Az olimpia egy hamis kép, amely el akarja fedni a valóságos napi problémákat, a rohadó egészségügyet, a romló színvonalú oktatást, a brutális szegénységet, a nyugati tőkétől függő gazdaságot, a hamisan felpumpált munkanélküli adatokat, és a megélhetés hiányát.

Ez a rendezés nem oldja meg a mindennapi gondjainkat, sőt, sok szempontból csak nehezítené azokat. Ez a rendezés elzárja a pénzcsapokat onnan, ahova az elmúlt évtizedekben is csak csordogált a pénz.

Ez az olimpiarendezés olyan, mint egy fantasztikus bulira elverni a pénzt, amit a lakbér meg a rezsi kifizetésre raktál félre.

Pontosan ezért az olimpiarendezéssel nem is a legnagyobb baj, hogy olimpiát akarunk rendezni, hanem az ilyen monumentális óriásprojektek mögötti hiány. Hogy a politikai elitünk nem tudja megmondani, mit akar kezdeni az országgal, hogy akar nekünk jólétet teremteni.

Az olimpiarendezés a ködösítés és a hablatyolás mintapéldánya, azért kell rá nemet mondani, mert a tehetetlen politikai elit tehetetlenségére mondasz ezzel nemet.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.