Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy döntéssel mutatta meg a Fidesz, hogyan tartja markában a teljes magyar médiát

Ez a cikk több mint 7 éves.

5 hónappal ezelőtt az Internet Hungary konferencián tett bejelentést az RTL csoport, miszerint 30%-os tulajdonrészt vásárolnak a Central Médiacsoport internetes üzletágában (24.hu Nők lapja Cafe stb.). A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában szakhatóságként közreműködő Médiatanács azonban a hírek szerint 5 hónappal a bejelentés után megakadályozza az adás-vételt. A Gazdasági Versenyhivatal persze még dönthet másképp, csak erre kevés az esély. 16325363_10211911864695782_1769437304_o.jpg

az origo címének változása a nap folyamán

A döntés több okból is különös. Egyrészt kicsit furcsa, hogy a Fidesz által megszállt Origo már a Médiatanács ülésének megkezdése előtt tényként beszélt a határozatról. Később a cikket átírták.

Másrészt más ügyekben gyorsabb és határozottabb a Médiatanács és a GVH. Míg ehhez a döntéshez 5 hónapra volt szükségük, addig a nyáron két hét alatt engedélyt adtak arra, hogy a feltehetően Mészáros Lőrinc által megvásárolt Mediaworks megvegye a Pannon Lapok társaságát, és így a megyei napilap piac és netes megyei piac 60%-át egyesítse egy cégér alatt, amely a fentiek mellett a legnagyobb politikai napilapot, és sport napilapot is tulajdonolja. Még ennél is gyorsabban, egy hét alatt hagyták jóvá feltehetően Mészáros Lőrinc Mediaworksbeli tulajdonszerzését.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy egy független GVH és egy független Médiatanács vajon hagyta volna-e a magyar lappiac ilyen szintű egyoldalú politikai koncentrációját. Ez a GVH és ez a Médiatanács persze hagyta.

Ellenben azt, hogy egy TV vásároljon magának netes portfóliót, úgy tűnik nem hagyta jóvá, és nem villámgyorsan, két hét alatt döntött, hanem 5 hónap alatt.

Nyilván szakmai döntés született a Médiatanácsnál. És nyilván ebbe a szakmai döntésbe Orbán Viktornak és bandájának nem volt beleszólása. Ahogy az is teljesen véletlen, hogy az Origo már az ülés megkezdése előtt tényként írt az ítéletről. 

Ezzel a döntéssel gyakorlatilag bemutatta a Fidesz, hogy a médiahatóság és a GVH segítségével bármilyen médiabevásárlást meg tud akadályozni, ha az nem tetszik neki.

Így alakítható ma a magyar médiahelyzet Magyarországon. Egy kézből.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.