Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A civileket vagyonnyilatkozatra kötelezné, de a politikusi vagyonnyilatkozatokat nem szigorítaná a Fidesz

Ez a cikk több mint 7 éves.

Múlt héten jelentette be a kormánypárt (bár a konkrét törvénytervezet még nem született meg), hogy a civil szervezetek vezetőit vagyonnyilatkozatra kötelezné. Az LMP pedig hétfőn a politikusi vagyonnyilatkozatok szigorításáról hívott össze öt párti egyeztetést. Ezt mindenki támogatta, kivéve a Fidesz.

20150114ingatlan-mutyi-ingatlanmutyi-tuntetes-juhasz4.jpg

Fotó: Szabó Gábor – Origo

A téma nem először kerül elő. A politikusi vagyonnyilatkozatok rendszere elavult és használhatatlan. Orbán Viktornak például a vagyonnyilatkozata szerint óriási adóssága van. Rogán Antal vagyonnyilatkozata szerint pedig egész egyszerűen többet költ ingatlanokra, mint amennyit keresett az elmúlt 10 évben.

Pontosan ezért az ellenzéki pártok, főként az LMP és a Jobbik már többször is javasolta a szigorúbb vagyonvizsgálatot a politikusoknál. Kötelező vagyonosodási vizsgálatot, a családtagokra is kiterjedő vagyonnyilatkozatot és valódi következményeket az ezeket megsértő politikusoknál.

A Fidesz, ahogy eddig is, most is leszavazta ezeket a kezdeményezéseket. Míg korábban például Papcsák Ferenc, aki azóta az MNB felügyelőbizottságába került, azzal érvelt, hogy veszélyes lehet a vagyonnyilatkozati rendszer szigorítása, mert ha a választók a politikusok pénzügyeivel foglalkoznak, meginoghat a politikusokba vetett bizalmuk. Most Vas Imre azzal érvelt a javaslat ellen, hogy az LMP az Állami Számvevőszékkel vizsgáltatná a vagyonbevallásokat, viszont az most még nem az ÁSZ feladata. Vas szerint ez a parlament illetékes bizottságának feladata. Értsük jól, azért ne az ÁSZ vizsgálja, mert jelenleg nem ők vizsgálják, ellenben az jó, ha a képviselők vizsgálhatják saját társaik vagyonnyilatkozatait.

Mindeközben viszont van olyan helyzet a vagyonnyilatkozatok terén, ahol a Fidesz az átláthatóság élharcosának szegődne. A civil szervezetek tisztségviselőit kötelezné vagyonnyilatkozatra a párt. Azoknak a szervezeteknek a vezetőit, akiknek minden évben több tízoldalas dokumentumban kell színt vallaniuk tevékenységükről, akiket ellenőriz a NAV, a KEHI, vagy bárki, akiket a kormány éppen rájuk uszít. Mindeközben pedig a Fidesz saját vagyonosodásának vizsgálatára nemet mond.

Én, mint civil szervezeti vezető egy dolgot tudok ezután mondani. Abban a pillanatban önként és dalolva felrakom a saját vagyonbevallásom, amint az alábbiakat megszavazza a fideszes többség:

  • Négy évenként kötelező vagyonosodási vizsgálatot végez a NAV minden képviselőnél, kormánytagnál, polgármesternél.
  • A politikusi vagyonnyilatkozat téves kitöltése első körben pénzbüntetést von maga után, majd ha ez ismétlődik, vagy a szándékosság bebizonyosodik, mandátumvesztéssel jár.
  • Létrejön egy független ügyészség, nem a volt fideszes képviselőjelölt, és fideszes politikus ellen 6 év alatt egyetlen vádemelést se indító Polt Péter lesz a legfőbb ügyész, és kitakarítják a pártkatonákat az igazságszolgáltatásból.

Ha ez megtörténik, bármilyen átláthatósági procedúrának alávetem magam, mert nekem semmi titkolnivalóm nincs, egyesekkel szemben.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.