Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kálmán Olga HírTV-be igazolása után már lényegében nem marad baloldali, liberális nyilvánosság

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kálmán Olga az ATV-től a HírTV-hez igazol. Azt tudjuk eddig, hogy nem pénzkérdés volt a döntés mögött. Amit pedig sejthetünk, hogy mi volt a valódi ok. Aki bekapcsolta az ATV híradóját a menekültválság óta, illetve az utóbbi időben Trump, vagy a szíriai polgárháború kapcsán látta a sokszor putyinista külpolitikai híreket, sejthette, merre tart a csatorna. Persze ettől még az ATV nem változik fideszes propagandaadóvá, de azt a szerepet, amelyet mint az egyik utolsó balliberális média betöltött, elfelejthetjük.

kalmano1.jpg

Fotó: 444.hu

Kálmán Olga ugyanis nem csupán az ATV arca, hanem a baloldali, liberális politikai térfél nyilvánosságának a szimbóluma (gondoljunk teljesítményéről és műsoráról bármit is). Azzal, hogy ő elhagyja az ATV-t, és a baloldalinak nem mondható Simicska Lajos tévéjéhez igazol, az ATV is megszűnik ennek a nyilvánosságnak a vezérének lenni, de a helyére nem érkezik semmi.

És ezzel nagyjából le is zárhatjuk a 90-es évek óta tartó médiaháborút. Vagyis aki aktívan követte a történéseket a médiában, már korábban lezárhatta. Most talán mindenki számára egyértelművé vált.

A Népszabadságot bedarálták, a helyi médiákra nagyrészt a Fidesz tette rá a kezét, a Mediaworks helyi lapjainál már el is indult a független, illetve kormánykritikus újságírók kirúgása. A 168 Órának egy baloldalinak vagy liberálisnak semmiképpen nem mondható, Köves Slomó rabbihoz köthető társaság a tulajdonosa, és ez a társaság birtokol kisebbségi, kb. 20 százalékos (nem döntéshozói) tulajdonosi részt a csupán Budapestre és környékére visszaszorult Klubrádióban is. A Népszavát, a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket egy ismeretlen tulajdonos vette meg pár hete. Ennyi maradt az egykor volt baloldali médiafölényből.

De a független sajtónál sem jobb a helyzet. TV2, Origo, VS.hu, Class FM –  sorolhatnánk a bedöntött vagy ellehetetlenített, esetleg felvásárolt médiatermékeket és műhelyeket, és pontosan tudjuk, nem a Népszabadság volt az utolsó célpont a kormányzati média-egyeduralom hadmozdulati térképén.

A magyar média csapatai harcban állnak, csak hát a kormány a helyén van, és sorra vásárolja fel, állítja át, vagy végzi ki a nem ellenőrzése alatt álló termékeket, miközben a korrupciós csatornákon kihozott pénzből, végtelen erőforrást felhasználva alapít újakat.

Kálmán Olga átigazolása és a Szabad Szemmel című műsor pénteken bejelentett bezárása után (még ha a hírek szerint Mészáros Antónia kap is új műsort, és az Egyenes beszéd is megy tovább), végképp lezárhatjuk a magyar médiatörténet egy fejezetét, ahol a baloldal és a jobboldal harcol a médiáért.

Ma a Fidesz harcol a szabad sajtó ellen, a vele kritikus, a nem az ő propagandáját sulykoló sajtóval szemben, és ebben a háborúban nincs értelme egyrészt-másrésztezni, visszamutogatni a múltba. Aki ezeket a történéseket relativizálja, gazdasági okokra hivatkozik (lásd a Népszabadság példáját, amely megszűnése előtti utolsó negyedévben, egyedüli nyomtatott sajtótermékként nem vesztett példányszámot), az önsorsrontó.

Mert független média nélkül, a kormány rossz intézkedéseivel szemben kritikus média nélkül egyszerűen nem marad senki, aki rámutasson az egészségügy, az oktatás elhibázott lépéseire. Nem marad senki, aki a korrupt eseteket feltárja, és eljuttassa minél több emberhez, nem marad senki, aki a hatalom és a gazdasági visszaélések által fenyegetett polgároknak bármilyen védelmet ad, legyen szó kilakoltatásról, igazságtalan rendőri intézkedésekről vagy csaló gazdasági átverésekről.

A média – még ha azt is gondoljuk, hogy nem működik tökéletesen – a legbiztosabb támasz a hatalmasokkal szemben. Pont ezért akarják elhallgattatni.

Médiaháború van, de ez már nem a kilencvenes évek médiaháborúja, ez már csupán háború a média ellen.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.