Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hetente egy élet a családon belüli erőszak ára – emlékezzünk meg az áldozatokról!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ma, november 25-én van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. 1991 óta világszerte a november 25-től december 10-ig (az emberi jogok világnapjáig) terjedő 16 nap alatt aktivisták, jogvédő szervezetek és szimpatizánsok dolgoznak kiemelten azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakra. És a mai napot, november 25-ét azzal kezdhettem, hogy megtudtam, a magyaroknak csaknem a fele bizonyos körülmények közt elfogadhatónak tartja a szexet a másik fél beleegyezése nélkül is.

nane_mg_9409w.jpg

Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország nem kifejezetten progresszív ország a szexuális erőszakhoz fűződő hozzáállás kérdésében. De az Eurobarometer idei felmérésének eredménye ennek ellenére hideg zuhanyként ért.

A felmérésben a beleegyezésre vonatkozó kérdés így hangzott: „Néhányan azt gondolják, hogy a beleegyezés nélküli szexuális aktus bizonyos helyzetekben igazolt lehet. Mit gondol, ez érvényes a következő körülményekre?”

A megadott lehetséges válaszok közül (részeg vagy drogos állapot; valaki önként ment haza a másikkal parti vagy randi után; kihívó, provokatív ruha viselése; a „nem” nem egyértelmű közlése) a férfi válaszadók 48 százaléka és a nők 52 százaléka egyiket sem tartotta elfogadható indoknak. Vagyis a reprezentatív kutatás alapján a magyar férfiak 52 százaléka, a magyar nőknek pedig a 48 százaléka a felsorolt helyzetek valamelyikét, esetleg az összeset olyannak ítélte, amelyben nem kell figyelembe venni azt, hogy az egyik fél nem egyezett bele az aktusba.

nemieroszak_1.jpg

Innentől kezdve pedig – ha már az a minimum se egyértelmű, hogy a nem az nem – már kevésbé meglepő az az adat, miszerint Magyarországon továbbra is több millió nőt érint személyesen a fizikai és szexuális, vagy lelki erőszak. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2014-ben tett közzé egy reprezentatív kutatást, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a 18-74 év közötti korosztály 28 százaléka vált már erőszak áldozatává. Ez 1 124 000 nőt jelent. És a nőknek majdnem a fele, 49 százalék ellen alkalmazott már fenyegető vagy súlyos lelki erőszakot a partnere. Ez pedig több mint 1 968 000 nő.

Mielőtt elvesznénk az arctalan számok és százalékok rengetegében, gondoljunk azokra a konkrét esetekre, azokra a személyes és egyéni történetekkel, arccal és névvel rendelkező nőkre és gyermekekre, (a linkelt cikkek tartalma felkavaró lehet, ha a nemi erőszak történetei megviselnek, ne kattints rájuk!) akikről akár csak a közelmúltban olvashattunk borzalmasabbnál borzalmasabb történeteket. Gondoljunk Erikára, akit B. Krisztián bosszúból lúggal öntött le, ezzel egy életre megcsonkítva őt, és aki kénytelen volt az elsőfokú bírói ítélet ellen fellebbezni, mert eredetileg annyira enyhe büntetést szabott ki támadójára a bíróság. Vagy gondoljunk a közvetlen környezetünkben élő nőkre, akik között a statisztikák alapján szinte egészen biztosan akad olyan, aki átélte a bántalmazás valamilyen formáját. Vagy gondoljunk saját magunkra. Hányan szenvedtünk már bántalmazó kapcsolatokban, hányan próbáltunk egy tömött buszon távolabb kerülni a minket markolászó ismeretlentől, hányan sétáltunk haza rettegve az éjszakai utcákon?

A Nők a Nőkért Egyesület is egy olyan eseménnyel indítja a november 25. és december 10. közé eső 16 akciónapot, amely neveket, arcokat rendel az adatokhoz. November 26-án, szombaton a Néma Tanúk felvonulása az elmúlt egy évben családon belüli erőszak következtében elhunyt áldozatokról való megemlékezéssel indul, majd a Parlament előtt véget érő sétával folytatódik. A lezárt gyilkossági esetek bírósági aktái alapján Magyarországon a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli. Rájuk emlékezik a Néma Tanúk felvonulás.

Az idei 16 akciónap kiemelt célja az Isztambuli Egyezmény magyarországi ratifikációjának sürgetése. Az Isztambuli Egyezményt az Európa Tanács 2011-ben fogadta el, és a dokumentumot 2014-ben Magyarország is aláírta. Sajnos azonban ratifikálása, azaz jogilag kötelezővé válása azóta is késik. Az Országgyűlés 2015 elején tárgyalt róla, ekkor a Fidesz, a KDNP és a Jobbik leszavazta az Egyezmény ratifikálását. (A Jobbik például – Dúró Dóra szavaival élve – azért, mert az egyezmény „nem foglalkozik a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájával, az abortusszal.”)

Az Isztambuli Egyezmény kimondja, hogy „a nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak nem magánügy, s ezek minden formája és fajtája tilalmazott, a párkapcsolati erőszaktól a szexuális zaklatáson át a kényszerített abortuszig, a fizikai erőszaktól a lelki erőszakon keresztül a szexuális erőszakig.” Az egyezményt aláíró országoknak átfogó intézkedéseket kell hozniuk a megelőzés, az áldozatok védelme és támogatása, és az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása terén. Ennek érdekében „integrált közpolitikákat – például nemzeti stratégiákat – kell kidolgozniuk és végrehajtaniuk, a szükséges költségvetési forrásokat is biztosítva.”

Ahhoz, hogy az Egyezmény követelményeinek Magyarország megfelelhessen, több jogszabályt és a Büntető törvénykönyvet is át kellene alakítani, azon kívül új intézményeket is kellene alapítani. Természetesen ez nem lenne sem egyszerű vagy gyors, sem különösebben olcsó folyamat. De ha arra van pénze az államnak, hogy óriásplakátokon riogassa a „szexuális ragadozó migránsokkal” az embereket, akkor arra is legyen elég pénz, hogy az üres frázisok puffogtatása helyett intézményes és társadalmi szinten egyaránt megvédje a magyar nőket! Az ehhez szükséges lépések egyértelműek, csak meg kéne őket tenni.

Ha Önt vagy ismerősét szexuális erőszak érte, hívja a KERET Koalíció segélyvonalát a 06-40-630-006 számon (hétfő 10:00 és 14:00 óra között, szerdán 14:00 és 18:00 között, péntek 10:00 és 14:00 óra között)! A szám helyi tarifával hívható.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) bántalmazott nők és gyermekek számára fenntartott segélyvonala a 06-80-505-101 számon érhető el hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18:00 és 22:00 óra között. Ez a szám ingyenesen hívható.

További információ a nők elleni erőszakról: http://nane.hu/erintetteknek/tudnivalok-a-nok-elleni-eroszakrol/

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.