Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

11 jó tanács azoknak, akik ki akarják fütyülni Orbán Viktort

Ez a cikk több mint 7 éves.

Október 23-ra Juhász Péter és az Együtt Orbán Viktor kifütyülésére buzdít a Kossuth téren. Nyilván felmerül a kérdés, legitim-e egy állami ünnepség megzavarása a kormányzópárt teljesítménye miatt. Persze a válasz nehéz, hiszen normális esetben az ország saját hőseire emlékezik ‘56 október 23. hatvanadik évfordulóján. De nehéz igazi állami ünnepnek tekinteni azt a beszédet, amiről előre tudhatjuk, hogy nem az egész országot fogja képviselni, sőt, amiről az elmúlt hetek megszólalásaiból azt is sejthetjük, hogy pont az ország egyik fele ellen fog szólni.

dkoko20161009010x.jpg

Fotó: MTI/ Kollányi Péter

Főleg, ha látjuk a reklámokat, amik nem ‘56 hőseivel és nem egy ‘56-os megemlékezésre, hanem Orbán Viktor beszédére hívnak, és amikor tudjuk, hogy a Fidesz automata hívásokkal mozgósítja a párt szimpatizánsait, és vidéki polgármestereit kötelezi arra, hogy „ünneplő tömeget” szállítson a miniszterelnök beszédéhez.

Nehéz kérdés, jogos-e a fütty Orbánnak a Népszabadság-ügy és a mocskos kvótanépszavazási kampány után. Talán amit mondani lehet, hogy jogosak az érvei a fütyülőknek is, és jogosak azoknak is, akik nem tartják elfogadhatónak a tiltakozás ilyen formáját. Igazságot tegyen mindenki maga.

Viszont érdemes pár dolgot észben tartani és figyelni, hogy ne fajuljon el a Fidesz híveinek és az ellentüntetőknek a találkozása:

  1. Egy nemzeti ünnepre nem feltétlenül csak azok mennek ki, akik erős pártpreferenciával rendelkeznek, hanem sokan olyanok is, akik valóban csak a nemzeti ünnep miatt vesznek részt egy megemlékezésen. Nagyon sokan családdal, kisgyerekekkel mennek ki, és nagyon sok az idős ember is.
  1. Fütyülni rendben van, de azt is meg kell értsük, hogy ez zavarni fogja azokat, akik viszont meg szeretnék hallgatni azt, amit a nemzeti ünnepen mondani fognak. Lesznek, akik ezen fel fognak háborodni és esetleg agresszívan reagálnak, verbálisan vagy akár fizikailag. Az ilyen reakcióknak nem szabad felülni, mindvégig fontos, hogy a békét, az erőszakmentességet megőrizzük még ilyen esetekben is. Nem kell visszaszólni, nem szabad visszaütni. Ha valaki a tiltakozás ilyen formáját választja, készüljön fel az ellenreakciókra és arra is, ő csupán saját tiltakozását hajtsa végre.
  1. A fütyülésen túl a skandálás is egy megfelelő formája annak, hogy az ember kifejezze nemtetszését, azonban érdemes átgondolni, hogy mit skandálunk és verbálisan se legyünk agresszívak, ne üvöltsünk olyat, amit mi sem szeretnénk, hogy gyerekünk halljon, vagy olyat, amit kedvenc politikusunkról az ellenoldal mondana.
  2. Lehet még más eszközöket felhasználni, sípot, légkürtöt, kereplőt, egyéb zajnövelő eszközt, de itt is figyeljünk – főleg ha az eszköz nagyon hangos – hogy ne mások ellen használjuk, ne okozzunk például a magas zajszinttel a mellettünk állóknak kellemetlenséget.
  1. Nem azok az emberek az ellenségek, akik kimennek egy állami ünnepségre, és nem is a kint szolgálatot teljesítő rendőrök. Azt mindig tartsuk szem előtt, hogy Orbán Viktorral és az általa felállított rendszerrel van bajunk, nem pedig azzal az emberrel, aki ott áll a másik oldalon. Őket csak békés formában sikerülhet meggyőzni igazunkról.
  1. Ne hagyjuk, hogy az események, akár saját tüntető társunk, vagy az állami ünnepségen állók miatt tettlegességig fajuljanak, lökdösődés, köpködés vagy akár verekedés legyen a helyzetből. Próbáljuk nyugtatni az olyan tüntető társainkat, akik agresszívabbak, akiket elkap a hév.
  1. Ha egyesével próbálunk meg bejutni az állami ünnepségre, mintha arra mennénk és nem attól elszeparálva akarnánk kifejezni a véleményünket, akkor arra kell számítani, hogy –  ahogy ez  minden tüntetésen érvényes – a rendezvény szervezőinek, rendezőinek, esetlegesen az általuk felkért biztonsági cég alkalmazottainak jogukban áll felkérni minket a távozásra, ha szerintük nem értünk egyet a rendezvény szellemiségével. Ha beléptetés van, akkor ugyanígy jogukban áll nem beengedni minket. Ha az ő felszólításuknak nem engedelmeskedünk, akkor kérhetik a rendőrség segítségét, akiknek jogukban áll igazoltatni és kikísérni minket a rendezvény területéről. Ha a rendőri intézkedésnek nem engedelmeskedünk, akkor kényszeríthetnek minket a rendezvény területének elhagyására, és ha szükségesnek látják, akkor elő is állíthatnak. Ezen kívül jó eséllyel magunk leszünk egy olyan tömegben, amely nem ért egyet a mi ellenvéleményünkkel, és ilyen esetben könnyen kialakulhat fizikai konfliktus.
  1. Legutóbb március 15-én, a Múzeum körútnál volt ellentüntetés Orbán beszéde alatt, ott jó pár ellentüntető próbálta meg áttörni a rendőri sorfalat egyénileg. Azon túl, hogy ennek nem sok hatása volt, még ha egy-egy ember át is jutott, akik aztán rögtön lökdösődésbe is kezdtek az állami rendezvény résztvevőivel, semmit nem értek el. Ellenben agresszív hatása volt, amivel nem nyertek ügyüknek támogatást.
  1. Ha egy mód van rá, ne menjünk egyedül! Ha azt gondoljuk, tömegesen nem engednének be a beléptetéskor a biztonságiak, akkor is beszéljük meg ismerőseinkkel, hol találkozunk a Kossuth téri kordonerdőn belül. Próbáljunk együtt mozogni a társainkkal, hogy vigyázzunk egymásra, és ne legyünk egy esetleg balhés helyzetben egyedül. Ha atrocitás ér minket, vagy társunkat, azt próbáljuk rögzíteni fotóval, vagy videóval.
  1. Legyen nálunk személyi igazolvány és lakcímkártya egy esetleges rendőri intézkedés esetében, ne takarjuk el arcunkat, és ne vigyünk magunkkal szúró- és vágófegyvert a helyszínre.
  1. Amit fontosnak tartunk, hogy senki se kezdeményezzen erőszakos cselekedetet, ne üljön fel a provokációnak, és ő se provokálja a nem fütyülni érkezőket.

Ha ezeket betartjuk, akkor tisztességesen, provokáció nélkül tudjuk kifejezni politikai véleményünket a miniszterelnökkel szemben, és a Fidesz-média se tudja utána azt megtenni, amit akar: hogy erőszakos, az állami ünnepséget megzavaró csürheként mutassa be a tiltakozókat.

Jámbor András és Kalocsai Kinga

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.