Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

És akkor egyszer csak lett egy kerítés – egy éves a határzár

Ez a cikk több mint 7 éves.

A kerítés 175 kilométer hosszú és 4 méter magas – egy évvel ezelőtt, 2015. szeptember 15-én Magyarország lezáratta a zöldhatárt Szerbia felől. Egy nappal később pedig – az embertelen helyzetnek és az óriási bizonytalanságnak volt köszönhető, hogy kitört a „röszkei zavargás”, amelynek következtében körülbelül két tucat rendőr és több száz menekült, köztük gyerekek sérültek meg. Kilátástalan és elkeseredett, de egyenlőtlen küzdelem volt ez: éhes, fáradt és elkeseredett emberek próbáltak meg egy kerítésen átjutva Európa felé indulni.

turay_balazs_roszke_150915_01.JPG

Fotó: Turay Balázs

Ma már tudjuk, ami akkor embertelenségnek tűnt, az csak a kezdet volt: ma soha nem látott mértékű gyűlöletkampányt folytat a magyar kormány a háború és üldöztetés elől menekülő embereket felhasználva. És miközben a magyar hatóságok az utóbbi időben csak 30 menedékkérőt engednek be a tranzitzónákba naponta, addig ezrek várakoznak a határon hetekig, emberhez méltatlan körülmények között, akik pedig más módon próbálnak meg bejutni, rettenetes fizikai erőszakkal és visszatoloncolással szembesülnek.

Egy évvel ezelőtt a határzár szörnyű szimbólumává vált a magyar kormány menekültpolitikájának. Az akkori eseményekre a Volunteers On The Rise blog egyik bejegyzésével emlékezünk.

roszke_1.jpg

Sanaa és Ibrahim 2015 szeptember 14-én a röszkei határon (Fotó: Turay Balázs)

A viszontagságok és a kilátástalannak tűnő órák, napok ellenére időről időre úgy tűnt, mintha egy önfeledt hangulatú majálison lennénk: egymás ugratása, viccelődés, nevetés járta körbe azokat a helyeket, ahol a menekültek várták sorsuk jobbra fordulását. Így volt ez a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult tranzitzónában és a röszkei állomáson is, ahol ezer-ezerkétszáz ember várta újra és újra, hogy vonatra szállhasson Ausztria és Nyugat-Európa más országai felé.

Az Al-Ghosn-család is azok közé tartozott, akik, bár szabadkoztak az angoltudásuk miatt, a nyelvi korlátokat félretéve, lelkesen és felszabadultan próbáltak a körülöttük lévőkkel beszélgetni. A várakozás során elmesélték a rövid, de annál félelmetesebb tengeri utat, aminek olyan sokan nekivágnak és ami annyi, de annyi életet követelt már.

Ők azok közé tartoznak, akik túlélték ezt a menekültek számára életveszélyes, míg a szerencsés európai turisták számára leginkább a délkelet-európai boldog élmények közé tartozó utazást.

Röszkén pedig és sok társukhoz hasonlóan a Nyugatra tartó vonatot várták egy rendőrsorfallal szemben, a földön ülve. A már sokadik alkalommal megélt, nyomasztóan kilátástalan és végeláthatatlannak tűnő várakozás az egyik legnehezebben elviselhető állapot a háborúk elől menekülők számára. Ezek azok az órák, napok vagy sokszor hetek, amelyeket a világ minden részéről érkező önkéntesek Európa számos pontján igyekeznek könnyebben átvészelhetővé tenni számukra nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. A várakozás órái ugyanis a háborús lét súlyától való megszabadulás mellett a rájuk nehezedő kétségek között telnek el. A kényszerű passzivitásban eltöltött idő pedig nem alkalmas sem arra, hogy a borzalmakat el tudják felejteni vagy legalább valamennyire fel tudják dolgozni, sem arra, hogy valós terveket szőjenek.

A várakozás így sokszor álmodozással, erőgyűjtéssel, az út következő szakaszának megtervezésével telik, amit mindig átsző a folyamatos bizonytalanságból eredő aggodalom: miközben az előző életük lezárul, az új élet még csak délibáb.

Turay Balázs

turay_balazs_roszke_150915_02.JPG

Fotó: Turay Balázs

Volunteers On The Rise

2015 nyarán a háborúk és a teljes kilátástalanság elől menekülő emberek ezrei érkeztek Magyarországra, ahol megfelelő ellátás és alapvető segítség nélkül maradtak volna, ha önkéntesek folyamatosan bővülő csoportjai nem szervezik meg a segítésüket. Mészáros Márta és Turay Balázs célja az, hogy a Volunteers On The Rise blogon az általuk készített filmekkel és interjúkkal bemutassák az önkéntesek önzetlen, szervezettségét és hatékonyságát tekintve a mai Magyarországon eddig példátlan munkáját, amellyel az itt rekedt embereket segítették. Fontosnak tartják megérteni azokat a belső motivációkat, amelyek mentén önkéntesek ezrei fogtak össze, dacolva a kormányzati körök megfélemlítő propagandájával.Szeretnék megmutatni, hogy ezek az eltérő gondolkozású, életkorú, vallású emberek hogyan álltak ki teljes egyetértésben a bajba jutottak mellett, és hogyan dolgoztak és dolgoznak továbbra is együtt a menekülő emberek és a hátrányos helyzetű magyarok segítésért.

A projekt megvalósulását a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatja.

turay_balazs_roszke_150915_08.JPG

Fotó: Turay Balázs

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.