Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényesek a Kétfarkú plakátjai – bűncselekmény, ha az önkormányzat eltávolíttatja azokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Kétfarkú Kutya Párt arról számolt be, hogy információik szerint rendszeresen eltávolítják plakátjaikat önkormányzati utasításra az ország számos pontján. A VI. kerületi Önkormányzat – ahol a híradások szerint rendszeresen tépik a plakátokat – a 444. hu kérdésére adott válaszában tiltakozott az ellen, hogy törvénysértésre utasítanának bárkit is. Ugyanakkor hivatkoznak arra, hogy „országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot a kezdeményezés szervezői, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé”. És azt is hozzáteszik, hogy „A Facebookon megjelent esettel kapcsolatban a Terézváros jegyzője intézkedett, kérve a közterület-felügyeletet, hogy a felügyelők fokozottan figyeljenek a népszavazási kampányban kifüggesztett plakátokra.” Ebből akár az is következhet, hogy az „intézkedés” a plakátok letépésre való felhívást jelent a VI. kerület által idézett, állítólagosan a plakátokra vonatkozó szabály alapján.

image_16.jpg

fotó: hvg.hu

Terézváros azonban téved, ahogy mindenki más, aki olyan baromságot állít, hogy egy népszavazási kampány idején Magyarországon csak a frakcióval rendelkező pártoknak van joguk kampányolni. Ebből az következne, hogy egy országos népszavazás idején mindenki más kussol a frakcióval rendelkező pártokon kívül. Ezt – most még – a Fidesz sem merte így szabályozni a törvényben.

A szólásszabadság egy demokráciában éppen a politikai kampányok idején a legerősebben védett, abszurd lenne, ha egy újonnan alakult párt nem kampányolhatna. De nincs is így. 

A VI. kerület által idézett szabály a politikai reklámokra vonatkozik. A politikai reklám pedig az, amit médiaszolgáltatásban tesznek közzé, értsd tévében és rádióban. Itt van is értelme a szabálynak: nyilván valahogy szabályozni kell, hogy kik azok, akik a közmédiában ingyen tehetnek közzé politikai reklámot kampányidőszakban, és itt a megoldás a frakcióval rendelkező pártok köre lett. Az egyéb kampányeszközök esetében a korlátozásnak nem lenne semmi oka. És nincs is ilyen korlátozás. Az plakátol, aki akar. 

De el lehet-e távolítani a plakátokat? Létezik olyan bírósági döntés tavalyról, hogy a kormány gyűlöletkeltő plakátjainak eltávolítása nem bűncselekmény, ha a szabad véleménynyilvánítás eszköze. Ez azt jelenti, hogy akkor választási kampányidőszakban szabad a tépkedés?

A kérdés bonyolult, de itt elég annyi, hogy ha valaki hivatalos személyként ad utasítást a plakátok szervezett letépésére, az biztosan elköveti a hivatali visszaélés bűncselekményét, mert hatáskörével visszaélve polgári jogilag kárt okozó, és a népszavazási eljárás tisztasáságát sértő magatartásra ad utasítást, ami szintén törvénysértő.

A nem gyűlöletkeltő és nem kormány által finanszírozott plakátok tömeges megrongálása választási kampányidőszakban más, mint a választási időszakon kívül, a kormány által gyűlöletkeltés céljából megrendelt plakátok eseti jellegű, olyan megrongálása, amelyre nem hivatalos személy ad utasítást, hanem valaki lelkiismereti okból hajtja azt végre. 

Mindenestre az eset kiváló példája annak, hogy milyen is az a demokrácia, amelyik csak látszólag az. Ha emlékeztek rá, a Kétfarkúakat a bíróságok be sem akarták jegyezni, a Kúriáig kellett menniük azért, hogy ezen a néven párt lehessenek. Nem a mostani harcuk lesz a végső, az biztos. 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.