Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz-média szerint ha Portik azt mondja, Rogán bűnöző, az hazugság, ha Portik szerint Juhász bűnöző, az igaz

Ez a cikk több mint 7 éves.

Úgy tűnik, Orbán Viktor, Habony Árpád és Rogán Antal most indította el bosszúhadjáratát Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője ellen. Míg pár napja a Fidesz-média azt állította, Juhász azért költözik külön barátnőjével, mert nem tudta az anyagi biztonságot megteremteni számára, csütörtökön már ugyanezek a lapok azt írták, Juhászt Portik Tamás maffiozó pénzeli.
7333869_942b80418ab79088b6fe5cedacc3f925_wm.jpg

Fotó: Kovács Tamás / index.hu

Csütörtök este jelent meg a Pestisrácok nevű portál cikke, amelyben azt állították, információjuk van arról, hogy egy meg nem nevezett baloldali politikust finanszírozott Portik. Ma pedig már előkerült egy volt börtönszakács, akit korábban csalás miatt ítéltek el, és aki azt állítja, Portik Tamás azt mondta neki, hogy Juhász Péter az ő embere. Az állítólagos tanú le is fordítja mit jelent az „ő embere”. Szerinte akit egy bűnöző az „emberének” tekint, az biztosan pénzt is kap tőle. Az már nem érdekelte az úgynevezet újságírókat, hogy talán az „én emberem”-ezésből nem következik az „eltartás”, illetve az sem, hogy a börtönszakácson kívül eddig senki nem támasztotta alá, hogy Portik valóban megtette volna a fenti állítást.

Pedig az ”én emberem” akár azt is jelentheti, hogy Juhász mondjuk információkat kapott Portik Tamástól, ami pedig lényegesen más, mint a lefizetés. És ha Juhász tényleg kapott volna információt Portiktól valamilyen modón (amivel kapcsolatban egyelőre szintén nem láttunk bizonyítékot), az korrupciós ügyek felderítéséről szólna. A köz meglopásáról szóló információt pedig csak nem dobhatja ki a köz szolgálatára felesküdött politikus, akkor sem, ha az információ egy maffiózótól származik. És ilyesmit még csak nem is állít, pláne nem bizonyít a Fidesz.

De hiába a légbőlkapottság, a Tv2 és az Origo is hírként hozza az esetet, sőt mindketten közreadták: Juhász bevallota, hogy Portriknak dolgozik. Ezt pedig azzal támasztják alá, hogy Juhász tegnapi facebook-videójában, miközben cáfolta, hogy pénzt kapott Portiktól, hogy neki dolgozik, sőt, hogy a tárgyalótermen kívül valaha találkoztak volna, azt is elmondja, hogy Portik egyik munkatársával találkozott, és a 2 hónappal ezelőtti per után Juhász egyik munkatársa átküldött Portik munkatársának egy sajtószemlét. És bár már ez a vallomás is kínos, távol áll attól, amit a Fidesz-média termékei melléírtak.

Juhász Péter magyarázata: https://www.facebook.com/Juhi.JuhaszPeter/videos/1187303988008749/

Tehát csütörtök este a szebb napokat látott Origo.hu arra az információra alapozva, hogy Juhász egyik munkatársa sajtószemlét küldött át Portik egyik segítőjének, vezető hírként hozza, hogy „Elismerte Juhász Péter, hogy Portik Tamásnak dolgozott”. Hasonló címmel ment le a Juhászról szóló anyag a Tv2 híradójában is.

Itt tartunk most. A Fidesz által irányított médiatermékekben konkrétan olyan, elképesztően súlyos állításokat tesznek egy ellenzéki politikusról, amiket nem tudnak bizonyítani. Sőt, olyan állításokat írnak le, raknak címbe, sőt címlapra, amikről, ha van fülük, tudják, hogy hazugság.

Érdekes módon ezek a sajtótermékek nem adtak ennyire Portik Tamás szavára, amikor a maffiózó azt mondta, hogy Rogán Antalnak és Habony Árpádnak adott át korrupciós pénzeket. Akkor ezek a médiumok ezt a hírt elhallgatták, vagy hazugságként tálalták, de legalábbis a Fidesz cáfolatával együtt közölték, és biztosan nem úgy, hogy a cáfolatot beismerésnek állították be. Ellenben most, amikor egy volt elítélt azt állítja, hogy neki a maffiózó elmondta, csak úgy barátilag, hogy Juhász Péter az ő embere, akkor készpénznek veszik az ő  értelmezését, miszerint ha valakit Portik az „emberének” tart, az azt jelenti, hogy megvásárolta őt. Sőt, ahhoz, hogy elhiggyék a Juhászról állított sztorit, készpénznek kell venniük annak a Portiknak a mondanivalóját, aki szerintük hazudott, amikor egy kormánypárti politikusról állította, hogy korrupt.

Persze valójában ezek az újságírók készpénznek csak azt a készpénzt veszik, amit a Fidesztől kapnak. Jó példa erre a mostani lejáratókampányban szintén részt vevő Pestisrácok, amely a 2014-es önkormányzati kampányban kapott pénzt Rogán kerületétől, pont akkor, amikor a Juhász Péterről szóló lejárató cikkek száma a tizenhatszorosára nőtt a honlapjukon.

És van még egy apró különbség. Amikor Portik Rogán és Habony ellen vallott, láthattuk a tényleg áron alul bérbe adott és értékesített önkormányzati ingatlanok listáját, amik Rogán polgármestersége alatt kerültek Portikhoz. A Juhászról tett állítások kapcsán pedig nincs hasonló bizonyíték. Az egyetlen valamiféle állítás az, hogy amikor Juhász állampolgároktól kért pénzt, azt nem is az állampolgárok adták össze, hanem Portik, de ezt se bizonyítják, ehhez se mellékelnek semmilyen tényt, csak egy levegőben logó állítást, amiről semmi okunk nincs mást feltételezni, mint hogy egy hazug rágalom.

Persze a világegyetem végtelen, így akár az is előfordulhatna, hogy minden igaz, amit Juhászról állítanak. Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy ez bizonyítva nincsen, csupán félinformációk, sejtetések vannak, egy karaktergyilkosság részeként.

Viszont a helyzet az, hogy ezek a levegőben lógó állítások éppen elegendőek egy sikeres karaktergyilkossághoz. A tv előtt ülő, vagy a számítógép billentyűzetét nyomogató, a politikával rendszeresen nem foglalkozó állampolgár nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy a forrás, ahonnan tájékozódik, kinek az érdekében, milyen finanszírozásból teszi az állításokat, amiket tesz, és nincs meg a háttérinformációja ahhoz, hogy el tudja dönteni, mi az igaz. A korrupt politikusról szóló sejtetés éppen elég a megtévesztéséhez. Nyilvánvalóan az egyik cél ez a fajta karaktergyilkosság.

A másik cél pedig a felőrölés. A bevallottan családi problémákkal küszködő Juhászra nem véletlenül most szállnak rá.Abban reménykedhetnek, most kicsinálhatják őt mentálisan, idegileg. Erre játszanak, és itt az igazság csak akkor számít, ha az állampolgároknak van olyan ereje, ami szembe tud szállni a hazugsággal. Ha meg tudjuk védeni Juhászt azzal, hogy minél több embernek elmondjuk, hazugság, vagy legalábbis semmi se bizonyítja a Fidesz média állításait. Ha megosztjuk Juhász videóit, ha továbbadjuk a cikkeket, amik leleplezik a karaktergyilkosságot. Ebben a rendszerben ugyanis csak akkor győzhetünk, ha elmondjuk mindenkinek, ezeket a médiatermékeket a mi pénzünkből finanszírozzák, hogy utána a Fidesz hatalmát, és a mi elnyomásunkat erősítő hazugságokat terjesszenek, és ha megvédjük azokat, akiket igazságtalanul támadnak!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.