Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kicsit máshogy listázta idén a „migráns tanulókat” a kormány, mint egy éve

Ez a cikk több mint 7 éves.

Alig néhány hete, hogy nyilvánosságra hoztunk egy „Adatszolgáltatás a migráns tanulókról” című levelet, amelyet a tankerületi igazgatók küldtek ki az iskoláknak. Utólag kiderült, hogy ez amolyan bevett (egyéves…) gyakorlat. Csakhogy most előástunk egy tavalyi, hasonló témájú levelet is. Érdemes megfigyelni, mekkorát fordult azóta a világ kereke.

10948405_368563_3a2d6b4c8ed1939db57a384c2f778307_wm_2.jpg

Kép forrása: index.hu

Míg az idei levélben már határozottan csak a migráns tanulókról volt szó (okozott is némi zavart a fejekben, hogy tulajdonképpen ki is tekinthető migráns tanulónak…), addig tavaly nagyobb figyelmet fordítottak még a tankerületi igazgatók arra, hogy pontosan elmagyarázzák, hogy kikre is gondolnak. Nos, lássuk:

Tisztelt Igazgató Asszony/ Igazgató Úr!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontja alapján

a nem magyar állampolgár kiskorú akkor tanköteles Magyarországon, ha a menedékjogról szóló törvény rendelkezései szerint a magyar állampolgárokkal azonos jogok illetik meg. A (2) és (3) bekezdés rögzíti továbbá, hogy egyrészt a feltétek fennállását a felvételkor hivatalosan igazolni kell, másrészt a feltételeknek való megfelelés esetén a tanuló „az iskolai nevelést-oktatást a tankötelezettség fennállása, továbbá a tankötelezettség ideje alatt megkezdett és a tankötelezettség megszűnése után folytatott tanulmányok alatt a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel veheti igénybe.”

A menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény 17. § (1) bekezdése szerint az oltalmazottat a menekült jogai illetik meg, és kötelezettségei terhelik. A jogszabály 10. §-a szabályozza a menekültek jogállását, amely kimondja, hogy „a menekültet, ha törvény vagy kormányrendelet kifejezetten eltérően nem rendelkezik – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel –, a magyar állampolgár jogai illetik meg, és kötelezettségei terhelik.”

A hivatkozott jogszabályok alapján kérem Igazgató Asszonyt/Urat, hogy amennyiben migráns gyermeket/tanulót fogad(ott) az intézmény, úgy azt a tanuló beíratását (fogadását) követően haladéktalanul (legkésőbb a fogadást követő nap reggel 8.00 óráig) az aktuális állapotnak megfelelően, a csatoltan megküldött táblázat kitöltésével a tankerületnek jelezni szíveskedjen.

Az adatszolgáltatás folyamatos.

Kérem továbbá Igazgató Asszony/Urat, hogy a mai napon aktuális állapotról – nemleges válasz esetén is – tájékoztatását (a mai napon) 12.00 óráig a email címre megküldeni szíveskedjen. Nemleges válasz esetén a táblázatot nem kell kitölteni, elegendő egy rövid, szöveges („nemleges”) válasz megküldése is.

Segítő együttműködését köszönöm.

Tisztelettel:

Tankerületi igazgató

Ez pedig itt az idei levél:

kliklistazas.jpg

Meglehetősen bájos, ahogy 2015-ben, a menekültkrízis tetőpontján még valahogy összemosódott menekült/oltalmazott és migráns tanuló ebben az adatszolgáltatási kérelemben. Az viszont tény, hogy legalább a jogszabályok beidézésével megkönnyítették akkor az igazgatók dolgát, és segítettek nekik eligazodni abban, pontosan kikről szeretnének adatokat kapni.

Az sem mindegy, hogy míg tavaly pusztán arra voltak kíváncsiak a tankerületben, hogy hányan iratkoztak be (menekültek, oltalmazottak, migránsok) az iskolákba, addig idén már jóval szofisztikáltabb listát vártak a tankerületek: nem csak a be-, de az év közben kiiratkozott tanulók létszámára is kíváncsiak voltak, emellett pedig azt is tudni akarták, hogy hány diáknak maradt meg a tanév végén a tanulói jogviszonya.

És míg tavaly azért még fektetett hangsúlyt a tankerület arra, hogy hangsúlyozza, a menekülteket „a magyar állampolgár jogai illetik meg, és kötelezettségei terhelik”, hacsak erről máshogy nem rendelkeznek, idén valahogy ez az információ már elsikkadt, pusztán egy adatsorrá degradálva migráns tanulókat. Igaz, egy évvel ezelőtt viszont még nem közölték azt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kéri az adatsort, most viszont már eleve ezzel indítottak.

Az továbbra sem teljesen tiszta, hogy miért kérték be ezeket az adatokat – hiszen épp a jogszabályokból kiderül, hogy a menekült/oltalmazott kiskorúak az iskolai nevelést-oktatást a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel vehetik igénybe. Különbség természetesen van, ám erre azok az iskolák, akik ilyen diákokat fogadnak, többnyire fel vannak készülve. A Klik a Magyar Időknek elmagyarázta, hogy „a migráns tanulók ellátása többletforrást igényel, a tárca a tervezés miatt szeretné pontosan tudni a létszámot”. Arról azonban semmit sem árultak el, hogy tulajdonképpen mennyi többletforrást jelent mindez. Mint ahogy arra sem adtak választ, hogy vajon miért csak tavaly kezdték el ezeket az adatokat célirányosan, az igazgatóktól gyűjteni, miközben vélhetően már a korábbi években is voltak ilyen tanulók az iskolákban?

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője listázás helyett „csak” kérdéseket tett fel a Klik-nek az adatszolgáltatásról. Választ nem kapott…

Az iskolák összegzése szerint egyébként a tavalyi évben 588 migráns (menekült? oltalmazott?) diák tanult az oktatási intézményeinkben, közülük 32-nek maradt meg a tanulói jogviszonya a tanév befejezte után is.

Nem kétséges, hogy a magyar kormánynak tudnia kell arról, hogy hány menekült és oltalmazott (netán migráns) tanuló tanul hazánkban jelenleg. Ami viszont szintén jól látszik: egy év alatt jócskán megváltozott a kormány hozzáállása a kérdéshez. Már nincs különbség migráns és menekült között, egy kategóriába sorolják őket.

Csakhogy ez a statisztikai riogatás (gondoljanak csak bele, közel 600 migráns tanult az iskoláinkban!!) veszélyes lehet, főleg a jelenlegi légkörben, amikor felfokozott hangulatban vágunk neki az októberi népszavazás kampányának, amikor migránsokkal riogatnak úton-útfélen az óriásplakátok, amikor ömlik ránk a tévéből a szenny. És pláne úgy, hogy mindez az iskolákon, az igazgatókon, tanárokon és – legfőképp – a diákokon csattan.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.