Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ha valakinek nem tetszik, hogy azt írjuk amit eddig, majd kirúg minket” – eladták a Népszabadságot a Fidesznek?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma reggel a Népszava írta meg, már péntek délután megköttetett az üzlet, a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó cégcsoport megvette a Népszabadságot, 13 megyei lapot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot is tulajdonoló Mediaworks-öt. Ha ez igaz, most kell cselekednünk.

tajekozottsag.jpg

A vásárlás híre nem meglepő, ha hallottuk a pletykákat arról, mi a Fidesz médiaterve 2018-ig. Megvenni, pacifikálni, vagy ellehetetleníteni minden politikai sajtóterméket. A sor nem most kezdődött, számtalan médiacég alapítása (pl: Lokál, 888.hu, Riposzt, Karc.FM), és számos médiacég megvétele (pl: Origo, Tv2, köztévé, közmédia), vagy tönkretétele (Metropol) már 2014 óta tart. De hallottunk pletykákat is, amelyek igazságtartalmáról nehéz megbizonyosodni: a Klubrádiót részben tulajdonoló és a 168 órát kiadó, a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Köves Slomóék által tulajdonolt Brit Média helyzetéről, a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia-csoport, a Népszava, vagy éppen az ATV közeléből is, gyanús alkukról, amikről mi, földi halandók, újságolvasók, tévénézők nem tudhatjuk, mi a valóságtartalmuk. Mint ahogy Spéder Zoltán tulajdonos elbukása után nincs hír egyelőre arról sem, ki lesz az Index új tulajdonosa. Persze még talpon maradt néhány sajtótermék, amik nem sorolhatóak be a Fideszhez: RTL Klub, HVG, 444, a Simicska-birodalom, 24.hu, Blikk, Bors, Átlátszó, stb., de a hírek szerint itt is alkuk történtek és várhatóak, vagy készül a Fidesz a megsemmisítésükre, esetleg az anyagi megfojtásra, ellehetetlenítésre (lásd Simicska-birodalom helyzete, 2018 után).

A Népszabadság és a többi Mediaworks-lap felvásárálása után majd, már nem csaphatjuk be magunkat, hogy itt csupán piaci folyamatok zajlanak, és nem a szabad média elleni felvásárlási akció zajlik, ez a történés a tudatosulás állomása kell, hogy legyen. Hogy észrevegyük, milyen médiaátrendeződés zajlik Magyarországon, és ennek mi lesz a vége.

De a Népszabadság ügye még nem zárult le, így nekünk, polgároknak van lehetőségünk a beleszólásra. Hogy mi lehet a Népszabadság sorsa, arról több forgatókönyv is elképzelhető. Lehet, hogy a lapot cakkumpakk bezárják, lehetséges, hogy 1 forintért átadják egy másik médiacégnek (itt a Köves Slomóhoz köthető, a Klubrádiót 20%-ban, és a 168 órát birtokló Brit Média-csoport neve merülhet fel), vagy a vezetőség kirúgásával, vagy más módszerrel kényszerítik felmondásra a dolgozókat.

A helyzet viszont az, hogy minél nagyobb a felzúdulás, minél nagyobb az ügy a Népszabadság körül, annál nagyobb az esélye, hogy a lap valamilyen formában megmeneküljön, de ha ez nem is lehetséges, legalább láthatóvá váljon minél több ember számára, mi a Fidesz médiapolitikája a szabad sajtóval szemben.

Mint ahogy a szerkesztőség egy tagja, érthető módon név nélkül, elmondta a Kettős Mércének: „a tulajdonosváltás nem jelent semmit, mert éppen azt írjuk, amit eddig. Ez az életünk, a munkánk ezt nem adjuk oda senkinek, semmiért, és ha ez valakinek nem tetszik, majd kirúg minket, de meg nem tud venni.”

Tehát remélhetőleg nem lesz egyszerű dolga Mészáros Lőrincéknek a Népszabadsággal, és rajtunk múlik, mennyire nem, hogy mennyire állunk oda az újságírók mögé, akik  – ahogy a vs.hu, vagy az Origo esetében korábban – jó eséllyel az átvétel után a munkájuk és a becsületük, szakmaiságuk elvesztése között választhatnak.

De ez az ügy nem csak róluk szól, hanem minden újságíróról, aki ma olyan lapnál kénytelen dolgozni, ahol felülről kap utasításokat, legyen ez bal- (bár ilyen talán nincs is) vagy jobboldali lap, arról szól, hogy van-e bennünk annyi, hogy kiállunk a sajtószabadságért, a függetlenül, vagy legalábbis minimális nyomásgyakorlás mellett végezhető újságíró munkáért!

Rajtunk múlik, hogy mi az a média, amit fogyaszthatunk! Úgyhogy fel kell emelnünk a hangunkat, hátha lesz hatásunk az üzletre, nem csupán a Népszabadságért, hanem magunkért is!

Frissítés, a Medaiworks cáfolja az eladást itt.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.