Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért hallgattok arról, hogy a Fidesz megveszi Magyarország második legnagyobb médiacégét?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Két hete a Kettős Mérce, 10 napja az Átlátszó, most pedig az atv.hu írta meg: a Fidesz ráteheti a kezét a jelenleg második legnagyobb árbevételű magyar médiacégre: a Népszabadságot, 13 megyei lapot, a hozzájuk tartozó hírportálokat, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot kiadó Mediaworksre. Hiába a három cikk, a nagy sajtótermékek és az ellenzéki közvélemény is szemet hunyt a magyar médiahelyzetet döntően befolyásoló fejlemény felett.lorinc.jpg

Kép forrása: 24.hu

Az Átlátszó és a Kettős Mérce cikke is arról szólt, hogy a Mediaworks nevű céget, amelyet eddig a Spéder Zoltán oligarchához köthető osztrák üzletember, Heinrich Pecina birtokolt, sajtóhírek szerint egy Mészáros Lőrinchez köthető cég veheti meg Habony Árpádék számára. De az ügy egyelőre ennyiben maradt: Bayer Zsolt kitüntetése jobban érdekli az embereket, mint a teljes vidéki sajtó letarolása. Persze érthető a szituáció, Bayer Zsolt esete jobban megfogható, és könnyebb tiltakozni ellene. De talán pont ennek a két ügynek az összehasonlítása mutatja meg, miért siklik félre az ellenzéki közvélemény Magyarországon.

A helyzet ugyanis egyszerre két dologra mutat rá. Mennyire rossz a szabad média állapota ma Magyarországon, hiszen a cikkek átvételét nem a minőségük, és nem is a más újságokban dolgozó újságírók figyelmetlensége akadályozhatta, hanem valamiféle rosszul értelmezett kollegialitás, esetlegesen félelem, illetve üzleti érdekek. Azt is láthattuk ebből, egy ennyire durva politikai beavatkozás se ösztönzi szolidaritásra a kollégákat: a többi újságban dolgozó újságíró természetesnek tekinti a politikai felvásárlást, nincs olyan újságíró szervezet például, amely szót emelne a szektorba történő ilyen durva beavatkozás ellen. De a helyzet rámutat arra is, mennyire nem létezik a politikát értő és alakító „második nyilvánosság” Magyarországon: mennyire nem vagyunk tudatosak médiafogyasztásunk következményeit illetően, és mennyire esetlegesen csapódik ki felháborodásunk.

Ugyanis nagyon úgy tűnik, csak abból lesz ügy, amit a  mainstream sajtó felkap, és nincs társadalmi igény, amely alapján a sajtó képezhetne ügyeket. Pontosabban a sajtó eszkalálja a különböző társadalmi botrányokat saját igényei szerint, és lényeges, potens és akcióképes ellenzéki szereplő hiányában a napi tematizációt is ő végzi el az ellenzéki térfélen.

Persze ezzel a tematizációval nem lenne gond, ha a sajtó egy aktív, társadalmi ügyekben kiállni képes civil kontroll egyik szereplője lenne. Az a gond, hogy lényegében az egyetlen ilyen szereplő.

És ebből következik az is, hogy mennyire esetleges, tudatlan, és ezért bármilyen cselekvésre alkalmatlan az ellenzéki közvélemény is. A baloldali, liberális médiateret ugyanis nem alakítják politikai témák. A pártok elvesztették mára témaalakítási lehetőségüket; olyan politikai mozgalom, mint korábban a Milla, vagy a Szolidaritás nem létezik, így senki sincs, aki terelni tudja az ellenzéki választó elnyomásából fakadó folyamatos felzúdulásait. Csupán az újabb és újabb botrányok mentén tör fel a tiltakozás, vagy valamiféle felzúdulás.

Viszont mivel a Népszabadság kapcsán nincs ilyen felzúdulás, a média nem foglalkozik vele, és nem szólaltat meg nap mint nap szakértőket, nem viszi az ügyet. Az ellenzéki közvélemény se paprikázódik fel. Így pedig, tiltakozás híján, a Mediaworks és a Népszabadság megvásárlása lényegében egy üzleti, pénzügyi tranzakcióvá silányul, és a vidéki sajtó leuralása semmilyen politikai következménnyel nem fog járni a Fidesz számára. Ami nagyban megkönnyíti majd a kormánypártnak ezeknek a sajtótermékeknek az átvételét és a nem kormánypárti hangok eltávolítását az újságokból.

Hogy visszatérjünk az alappéldához. Fontos morálisan kiállni az olyan ügyekben, mint amikor Bayer Zsolt lovagkeresztet kap (mi is több cikkben foglalkoztunk a témával), de nem lenne szabad, hogy a Bayer Zsolt elleni felzúdulás mellett néma csend kísérje, ahogy a magyar vidéki média a Fidesz kezébe hull, akárcsak a legpatinásabb magyar baloldali napilap Fidesz általi felvásárlását.

Mert ilyen szintű politikai értetlenség és ennyire durva antipolitikus ellenzéki politizálás mellett, a Fidesz még inkább bármit megtehet. És ez semmilyen politikai költséggel nem jár számára.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.