Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kvótanépszavazás valódi tétje az uniós tagság

Ez a cikk több mint 7 éves.

Orbán Viktor a 21. század Zrínyijének szerepében tetszeleg. Ő lenne az, aki ma megvédi Európát és Magyarországot, ahogy anno próbálta Zrínyi Szigetvárnál. Igaz, Zrínyi egy ellenséges török hadsereggel szemben vette fel a küzdelmet, míg Orbán kampánya a háború elől menekülő gyerekekkel és nőkkel szemben is küzd hősiesen.

ad45cb5262e47385c431964f94dc4feb.jpeg

Fotó: Pozsonyi Zita

Hiszen szerinte bárki lehet terrorista, és a kultúrák keveredése egyébként sem kívánatos számára. A szíriai polgárháborúban elpusztult emberek százezreinek sorsa ebben az országban – a több ezerszer leadott tévés kampányposzt és soha nem látott plakátözön után – elhanyagolható kisebbséget érdekel. De azt talán még kevesebben gondolták végig, hogy Orbán küzdelme az Európai Unió és Schengen tagjaiként eleve halálra ítélt kísérlet.

Ha komolyan vesszük – persze, miért tennénk – hogy Orbán hisz a népfelség elvében, akkor arra kell jutnunk, hogy pár millió magyar ember szavazata semmire nem kötelezi az 510 milliós Európai Unió lakosságát. Vagyis mindegy, mit üzen a magyar nép Brüsszelnek, Európát az semmire nem kötelezi. És a tagállamokat sem. Ők továbbra is befogadhatják a menekülteket, mindegy mi a magyar népszavazás eredménye október másodikán. Sőt, Németország és Svédország már eddig is befogadott több mint egymillió menekültet. Ezek az emberek már itt vannak az Unión és a schengeni határokon belül. Mi történik velük?

Vegyük Németországot. Az elismert menekültek a menekült útlevél és német tartózkodási engedély birtokában szabadon utazhatnak a schengeni zónán belül. Vagyis a nemzetközi kötelezettségnek és a minimális szolidaritásnak eleget téve befogadott menekültek az Unión belül maradnak majd, és az általános uniós szabályok szerint három hónapos időtartamig szabadon utazhatnak is a schengeni zónán belül.

A védelem csak a szükséges ideig szól természetesen, de a német szabályok szerint hat év után azon jogszerűen ott tartózkodó menekültek, akiknek a megélhetése biztosított, beszélik a német nyelvet, rendelkeznek német alkotmányos ismeretekkel, büntetlen előéletűek és kötelezettséget vállalnak a német alkotmányos rend tiszteletben tartására, állampolgárságra jogosultak. És ezzel uniós állampolgárságra.

Vagyis mindazok a menekültek, akik eddig érkeztek, és még érkeznek majd Európába, és akiket Németország elismer, jogosultak szabadon mozogni az Unió schengeni határain belül, és hat év múlva uniós állampolgárként minden más, itt született uniós állampolgárral azonos jogokat fognak élvezni.

Így Orbánnak egyetlen lehetősége van megvédeni Európát: uniós polgári kezdeményezésen kell feltennie azt a kérdést, hogy „Egyetért-e azzal, hogy az Európai Unió minden, menekültként befogadott személyt deportáljon vissza abba a háborús övezetbe, ahonnan elmenekült?”, és az „Igen” szavazatok többségét meg kell szereznie ehhez. Sok sikert hozzá.

Magyarországot könnyebb megvédenie: csak ki kell lépnie az Európai Unióból, van már erre példa, a bölcs britek erről már döntöttek. A kilépés esetén mások uniós állampolgársága itthon jelentéktelenné válik, és persze a schengeni zónán belüli szabad mozgás is. Természetesen a nép erről a kérdésről nem szavazhat, mert az nemzetközi szerződés és az Alaptörvény módosítását is igényelné, és az Alaptörvény szerint mindkettő tiltott népszavazási tárgy. Hogy ez helyes-e vagy sem, azt zárójelbe teszem, azt viszont nem, hogy ez azért van így, mert a Fidesz Alaptörvényéről sem kérdezték meg a népet. Vagyis ma arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz lehetővé tett az egypárti alkotmányában, és persze amit ezután megenged a Fidesz által uralt Nemzeti Választási Bizottság és Alkotmánybíróság. A népnek ebben a kérdésben nincs szava.

Tehát Orbán Viktor dönt. És ha komolyan gondolja a népszavazást (nem a feltett kérdést, mert az értelmetlen, hanem mindazt, ami a köré épített kampányban elhangzik üzenetként), akkor egy számára sikeres októberi népszavazás után ki kell lépnie az Unióból.

Kérem, szavazzanak!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.