Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Attól még, hogy az emberek azt gondolják diktatúra van, nem fogják megdönteni

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az elmúlt hónapok, sőt az elmúlt egy év kutatásai – többé-kevésbé stabilan – rendre azt mutatják, hogy a lakosság 60 százaléka elégedetlen a kormány tevékenységével. A Medián legfrissebb kutatása szerint közel 70 százalék tartja korruptnak a Fideszt és a kormányt. Ugyanezen kutatás szerint a lakosság 20 százaléka tartja diktatúrának Magyarországot, 15 százaléka maffiállamnak, míg polgári demokráciának csak a lakosság 18 százaléka. A többi lehetséges válasz pedig a polgári demokrácia és a diktatúra közötti lehetőségként értékelhető leginkább. Ez az arány még durvább, ha a nem Fideszre szavazó állampolgárokat nézzük, ott csupán pár százalék tartja Magyarországot polgári demokráciának, míg az országot diktatúrának vagy maffiállamnak tartók aránya meghaladja az 50 százalékot.

diktatura.jpg

Ha csupán idáig tartana a cikk, az alábbi kérdéseket tennék fel az ellenzéki kommentelők: hol vannak ezek az emberek az utcákról? Miért birka a magyar? Miért nem állnak ki ezek az emberek Orbánék ellen?

És pontosan itt van a lényeg. Ezekben a kérdésekben. Ugyanis teljesen természetes, hogy ezek az emberek nem állnak ki minden nap. Nem életük a politika, nem foglalkoznak napi szinten vele. Nekik fontosabb a gyereknevelés, a munka, a munkakeresés, a pihenés, és még ezer dolog, mint a politika. És jelenleg nem is látszik semmi esély arra, hogy megérje nekik ezen a preferencia sorrenden változtatni.

Az ember ugyanis akkor cselekszik, ha az megéri neki. Akkor megy ki a tüntetésre, akkor oszt szórólapot, akkor küld egy ezrest, akkor szavaz oda, ha azt érzi, ettől a számára fontos dolgok, a család, a munka, a pihenés, az életkörülményei, a jóléte, a közösség jóléte javul. Attól nem fog megmozdulni, hogy Orbán takarodj. Attól viszont igen, ha valaki elmondja, mi az, ami a személyes életében pozitívan fog változni, ha Orbán eltakarodott.

Pontosan ezért értelmetlen elvárni a politizálást az állampolgárok tömegétől addig, ameddig nem kínálunk nekik bármiféle javulásra esélyt. Teljesen felesleges morális politikai dilemmák elé állítani valakit, aki csupán zenét akar hallgatni, ha ez a morális politikai dilemma csak szorongást kényszerít rá, de mást nem hoz neki. Felesleges azon fanyalogni, hogy miért nem mennek ki százezren tüntetni (persze van, amikor annyira betelik a pohár, hogy kimennek, és lesz is még ilyen), ha a tüntetés csupán arról szól, hogy ezredszerre elmondjuk: elég volt.

És van itt még egy helyzet, a politikai tömegvonzás törvénye. Az állampolgárok ugyanis akkor látnak esélyt a változásra, és akkor állnak egy politikai ügy, vagy párt, vagy mozgalom mellé, ha érzékelik a tömegek támogatását.

A tömegek támogatásához pedig ismertség kell. Az ismertséget megszerezni pedig munka, amit el kell végezni. Nem lesz egy baráti társaságon túl más egy tüntetésen, ha egy Facebook eseménnyel lerendezzük a tüntetés mozgósítását. Nem fognak ezrek csatlakozni egy mozgalomhoz, ha maga nehezíti meg a csatlakozást azzal, hogy a honlapon nincs kint egyértelműen, hogyan kell csatlakozni. És nem lesz hálózat egy ügy köré építve, ha annak nincs meg a megfelelő médiatámogatása.

Pontosan ezért értelmetlen a diktatúra elleni morális politizálás. Mert nagy szavakkal, az elvégzendő politikai teljesítmény hiányában, és tömegtámogatás hiányában nem lesz eredményes a politizálás.

Ha az ellenzéki értelmiségiek választ akarnak találni arra, mit kell kezdeni ma Magyarországon, akkor nem abból kell kiindulni, mennyien utálják a rendszert, hanem abból, hogy miért nem sikerül ezeket az embereket mozgósítani.

Mik azok az intézmények, amiket létre kell hozni, mi az a tudás, amit be kell szerezni, és mi az a politika, ami sikerre vezet? Lényegében az a kérdés, hogyan kell az ország többségéből valódi többséget kovácsolni?

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.