Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan tüntetnek a Városligetben a Ligetvédők táborának felszámolása után (ÉLŐ)

Ez a cikk több mint 7 éves.

Szerda reggel hét órakor több száz rendőr jelent meg a Városligetben, hogy érvényesítse a volt Kertem területére kiadott (valószínűsíthetően jogszerűtlen) birtokvédelmi határozatot. A rendőrség felszámolta a Ligetvédők itt található táborát. Az aktivisták ezek után órákig néztek farkasszemet egy terüeltre behajtani akaró munkagéppel. A rendőrségnek hosszú időbe telt, míg sikerült a teljes területet kiürítenie. Öt órától a Liget-projekt ellenzői gyűltek össze, hogy véleményt mondjanak a hatóságok erőszakos fellépéséről és tiltakozzanak a közpark beépítése ellen.

kipak13.jpg

A múzeumi negyed teljesen értelmetlen projektje ellen tiltakozva a Ligetvédők már több mint száz napja próbálják mindannyiunk számára megőrizni a Városliget közpark jellegét, illetve az ott található értékes fákat. Cikkünk folyamatosan frissül!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 263 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

22.09 Körülbelül hetven tiltakozó maradt a Ligetben, akik közül sokan azt tervezik, hogy ott töltik el az éjszakát.

Közvetítésünk itt megszakad, ha valami különös történne még az éjszaka folyamán, igyekszünk beszámolni róla. 

21.45 Ezen a lyukon dobáltak ki téglákat és fújtak ki paprikasprével a biztonságiőrök.

13588920_10154320595004452_396558997_o.jpg

21.36 A Közlekedési Múzeumot körülvevő kordonon egy csoport lyukat ütött, amin keresztül a kordon túloldalán lévő biztonságiőrök elkezdtek téglákat dobálni, majd paprikasprével fújtak ki rajta. Ezután kijöttek a kordon mögül az őrök, erre a lyukat ütő csoport elrohant.

Pár perccel később tiltakozók érkeztek a Múzeumhoz,a kerítés túloldalán pedig biztonságiőrök üvöltve biztatták őket, hogy menjenek közelebb. Amikor közelebb kerültek a tüntetők, akkor belülről kifújtak paprikasprével, ezzel majdnem eltalálva az odaérkező rendőröket is.

13589242_10154320562849452_1113951647_o.jpg

21.34 Gulyás Márton jelenleg az Országos Baleseti Sebészeten tartózkodik, mert levált a kisujjából egy csontdarab amikor a biztonságiőrök intézkedtek vele szemben.

A Közlekedési Múzeum irányában elrohant egy csapat biztonságiőr és két rendőrségi kisbusz is elindult felé.

21.20 Tényleg érdemes még mindig kimenni a Ligetbe, most például egy kislány hozott kekszet az ottmaradó tüntetőknek!

13617502_10209906789210148_757829550_n.jpg

21.05 A Ligetben a régi Kertem előtt még körülbelül 150 ember van, érdemes még kimenni!

A Ligetvédők elmondták, hogy mindenkit szeretettel és nagy lelkesedéssel várnak minden nap 18.30-ra a Ligetbe, hogy az ellenállás folytatásáról beszéljenek! Csatlakozzatok, és hozzatok el valakit, aki eddig még nem vett részt az ellenállásban! Iratkozzatok fel a riafóláncra is, hogy tudjátok, ha sürgősen szükség van rátok. Ide írjatok: [email protected]

Úgy tudjuk amúgy, hogy Komáromy Gergelyt 8+4 órára tartják bent a 16. kerületi kapitányságon, tehát éjfél után lehet számítani a szabadulására.

19.30 Lenyugodtak kicsit a kedélyek a Városligetben, állítólag a kopaszok kiengedték azt a három embert, akinek kiengedését a tünetők a színpadról követelték. Több forrásból is az a hír járja, hogy az egyik aktivistát berúgták a kamion alá, a másikot pedig állon ütötték a kopaszok.

kipak15.jpg

18.55 A tüntetők úgy döntöttek, ülőtiltakozásba kezdenek a területen.

18.45 Nagyon felfokozott a hangulat a helyszínen, a tüntetők nagy része nem mozdul és sok helyen, a volt Kertem kerítéseiről letépik a biztonságiak által felrakott fóliát és falemezeket. A rohamrendőrök sorfallal zárják el a bejáratokat, mögöttük kopaszokból álló sorfal is látható.

18.30 A demonstráció egésze itt nézhető meg:

18.25 Hangosbeszélőbe mondták be, hogy a ligetvédők egyesével bemehetnek a felszámolt táboruk területére, hogy összeszedjék a holmiaikat. 

18.19 A tüntetés résztvevőinek nagy része nem oszlik, a régi Kertem bejáratánál néz farkasszemet a nagy számú rendőrrel.

18.17 A színpadról az is elhangzik, hogy a biztonságiak párt tüntetőt berángattak a kerítésen belülre. Követelik, hogy engedjék ki őket.

18.15 A színpadról a rendezők bejelentik a rendezvény végét. Az is elmondják, tovább kell harcolnunk a Városliget megmentéséért, és hogy „erőszakmentességgel fogjuk megnyerni a csatát”.

18.12 Az utolsó beszéd elhangzása után a tüntetők egy csoportja betörte a régi Kertem kapuját, a rendőrség és a biztonságiak tartották csak vissza őket attól, hogy bejussanak a lezárt területre. Még több rendőr érkezik és kitolják azokat a tüntetőket, akik megpróbáltak benyomulni. A tömeg a rendőrök felé: „Hazaárulók!” „Bűnözőket védtek!”

kipak14.jpg

18.10 Schmidt Hajnalka (Greenpeace): egy dolog miatt vagyok itt, az pedig a Bátorság! Ahogy Kishantosnál is ott voltunk, itt is itt kell lennünk, ott kell lenni, ahol a pusztítas történik. Hatalmas köszönet a Ligetvédőknek! Több mint 100 napon keresztül védték a Ligetet! Ez is kellett ahhoz, hogy mindenki tudja: Budapest ezt nem akarja!
Hogy lehet az, hogy Budapest lakosságának túlnyomó többségének akarata ellenében ekkora rendőri erő csak a megoldás? A morális vita ma eldőlt! Ez nem epítesi terület, ez nem eladó!

18.08 Tamás Gáspár Miklós: hála azoknak, akik itt kitartanak. Ők a hőseink! (Vastaps) Zsarumúzeumot, csendőrkultúrat csinál itt a szkinhedkormány! Ez csak arra való, hogy a miniszterelnök felköltözhessen a Várba. Megmutatja, nem véletlenül vették el a köztársaságot az ország nevéből.

Egy olyan országban akarunk élni, ahol nem lehajtott fővel kell járni. Ehhez szabadság kell!

18.05 Garay Klára (Ligetvédők): 4 éve 131 képviselő megszavazta. Mi viszont sok ezren tiltakozunk azóta. Üzenjük a hatalomnak, hogy addig ülünk itt csendben, míg vissza nem tér a jogállam. Eljön Mahatma Gandhi Indiája!

17.55 Lukács András (Levegő Munkacsoport): a januári Ipsos közvélemény-kutatás szerint már akkor a budapestiek 75 százaléka utasította el a zöldterület beépítését. Néhany napja a Greenpeaces reprezentatív kutatásban az elutasítás már 86 százalékot ért el.

300 milliót költött a kormány a Liget-projekt nepszerűsítésére. Mi fillérekből dolgoztunk. De a budapestiek tudják: jól dolgoztunk. A budapestieket már csak arról kell meggyőzni, hogy segítsenek. Arra kérünk tehát mindenkit, beszéljen ismerőseivel, hogy ha elkezdik kivágni a fákat, meg tudjuk akadályozni!

17.50 Puzsér: ezek a fák nem Orbán Viktor fái, ezek a fák a mieink! A Liget a mi közös kertünk és meg fogjuk védeni!

17.47 Lányi András: tegnap Lázár János válaszolt egy májusi levélre. Azt írja a kancelláriaminiszter, hogy a Városligetnek minden korszak kijelölte a funkcióját, és most ez törtenik. De a Ligetnek az a funkciója, hogy liget legyen! Lázár a rossz úthoz csatlakozik, amikor kijelöli a Liget funkcióját.

Mindannyian ugyanazért vagyunk itt: a jogállamot, jogbiztonságot védjük. A városligeti törvény minden más jogszabályt felülírt! A harc most kezdődik! Az emberhez meltó elemi környezet feltetéleiért és a demokratikus jogrend védelméért!

17.45 Puzsér Róbert szerint mindenki annál nagyobb biztonságban van, minél többen vagyunk kint a Ligetben. Ezért fogjuk meg valakinek a kezét, és vigyük őt is ki.

17.43 „Nem adjuk a Ligetet!” – skandálja tapsra a tömeg.

17.40 Galkó Balázs színművész József Attila Levegőt c. versét szavalja.

17.25 Bródy énekel

kipak12.jpg

17.15 Bródy János már megérkezett:

kipak11.jpg

17.00 A tüntetés a volt Kertem bejáratánál kezdődik nemsokára, a rendezők most készítik össze a hangosítást. Az eseményt Puzsér Róbert fogja moderálni, és Bródy János zenél.

Beszédet mond:
Lányi András, író, filozófus
Lukács András, elnök, Levegő Munkacsoport
Garay Klára, Ligetvédők
Schmidt Hajnalka, igazgató, Greenpeace Magyarország

14.20 Megyeri Szabolcs kertész rövid, de velős értékelése: „ez a legalja, amit itt látunk”, hogy fák kivágására ekkora erőt mozgósítson a hatalom.

14.05 A teherautó bejutott a kérdéses területre. A Ligetvédők most rendezik soraikat. Még nem világos, hogy a délután mi történik, de mindenképp megírjuk itt, ha valami történik. Annyi biztos, hogy este 5-től tüntetés a volt Kertem előtt: https://www.facebook.com/events/244585469260662/

13.55 Minden akadály elhárult a markolót szállító teherautó elől, amely így bejuthat a volt Kertem területére. A Kertem másik oldalán palánkokat kezdtek felállítani.

13.50 Még tartják magukat a Ligetvédők, de már csak néhányan vannak a munkagép es a Kertem hátsó bejárata között. A rendőrök egyenként szedik ki a tiltakozókat.

13.30 A BRFK közleményt adott ki, amelyben a mai városligeti akció részleteiről írnak. A rendőrség szerint a „birtokvédelmi határozat végrehajtása során 23 fő önként elhagyta a területet, míg a rendőrség 12 főt kivezetett a birtokvédelemmel érintett területről.”

Ezek a számok csak közvetlenül a volt Kertem területéről való eltávolításra vonatkoznak, a Kertem környékén történt demonstráció, a markológép megállítása kapcsán történt intézkedéseket nem érinti.
 
A rendőrség 12 fővel szemben szabálysértési feljelentéssel él, előállításra nem került sor.

13.10 Még mindig patthelyzet van a Ligetvédők és a rendőrök között, bár utóbbiak folyamatosan próbálkoznak az aktivisták kiszorításával. A munkagép araszol előre, hol egy métert, hol kettőt.

12.55 A rendőrség kiemelte és előállította Komáromy Gergely aktivistát, akit múlt hétfőn már pszichiátriára is bevittek, amiért tünetett a Közlekedési Múzeum leormbolása ellen.

kipak9.jpg

12.45 Az aktivistát rendőrök hozták le a gép tetejéről.

12.40 A továbbra is kint vesztegelő gépre egy aktivista mászott fel.

kipak7.jpg

12.30 A Civilzugló Egyesület tagjai ezzel a molinóval jöttek buzdítani a Ligetet védő aktivistákat!

kipak3.jpg

A molinó még korábban a kishantosi tüntetések alkalmával készült.

kipak5.jpg

12.25 A munkagépnek még mindig nem sikerült bejutnia a volt Kertem területére, most ez a faág állja el az útját amit a tüntetők vittek oda.

kipak2.jpg

12.12 A 74-es trolit leállította a rendőrség, már nem közlekedik a Városliget fele, a Rózsák terénél megáll, és onnan visszafordul a Keleti fele. Aki ezzel tervezett kimenni a Ligetbe, az számoljon ezzel.

12.08 A legtöbb aktivistát, aki a markólógépet szállító autó előtt ült, az előállítási területtől távolabb vitték, felvették az adataikat, és szabálysértési eljárás indul ellenük. Egyetlen férfit vittek el bilincsben. Körülbelül 2-300 ember lehet jelenleg a volt Kertem hátsó bejáratánál.

11.56 Megtörtént a harmadik, egyben utolsó rendőri felszólítás a munkagépek előtt ülő aktivisták felé.

11.45 A volt Kertem hátuljától viszik el a Ligetvédőket, hogy be tudjanak menni a munkagépek. A rendőrök és a tüntetők között olykor dulakodás is kialakul. A rendőrség többször is felszólította a ligetvédőket a távozásra.

11.38 Újabb videós bejelentkezésünk a Ligetből, ahol tovább folyik az aktivisták illetve a rendőrökkel és biztonságiakkal megerősített munkagépek harca.

11.30 Mindeközben a volt Kertem első bejáratánál:

kipak1.jpg

11.12 Ilyen jelenetkenek lehetünk tanúi épp a ligetben, ahová megérkeztek a munkagépek. A volt Kertem területén indítaná a Városliget Zrt. a Hungexpo épületeinek bontását. Az aktivisták a terület hátsó bejáratánál néznek farkasszemet a munkagépekkel.

13631472_10154275150443349_3717280075085142056_n.jpg(Fotó: Ligetvédők / Facebook)

gergely.jpg(Fotó: Simon Gergely, Greenpeace)

11.05 Markológépek és biztonságiak érkeznek a Kertembe, a tüntetők ellenállnak.

10.55 A korábbi információkkal ellentétben nem hatra, és nem a Hősök terére rendeznek tüntetést a Ligetvédők, hanem este 5 órára a volt Kertem elé. 

10.50 

13624904_10207964249798186_2121477934_n.jpg

10.30 Több ellenzéki politikus is kint volt az egykori Kertemnél. A Zuglót vezető Karácsony Gergely mellett még kint volt Szabó Rebeka és Tordai Bence a PM-ből, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, és LMP-s önkormányzati képviselők is. Várnai Lászlót, a Civilzugló Egyesület vezetőjét is látták a helyszínen.

10.20 Továbbra is érdemes kimenni a Ligetbe és csatlakozni az ott tiltakozó aktivistákhoz. A Ligetvédők este hatra is demonstrációt szerveznek a Városliget beépítése ellen a Hősök terén.

10.10 Mit kell tudni a birtokvédelmi eljárásról?

A birtokvédelmi eljárás, ami alapján a Ligetvédőket kirakják, a Mérce által megkérdezett jogász szerint nem egyértelműen jogszerű. Mivel köztulajdonról van szó, egy bírósági perben könnyen lehet, hogy a gyülekezési jog, kontra birtokvédelem jogi összecsapásból nem a mostani intézkedés alapjául szolgáló birtokvédelem jönne ki győztesen. Viszont, bár jog szerint valóban minden érintettet egyesével kellene értesíteni a birtokvédelemről, ezt a gyakorlatban nem szokták így alkalmazni, hiszen akkor értelmét vesztené a birtokvédelem funkciója. De megkérdőjelezi még az is a birtokvédelmi eljárás jogosságát, hogy a terület valóban építési területnek mondható-e ki. Az biztos, hogy minimum necces az a jogalap, amire a rendőrség végrehajtja a határozatot.

10.05 Tudosítónk élőben jelentkezett a Ligetből.

9.48 Ezekben a pillanatokban hozzák ki az utolsó aktivistát a kertből.

9.30 A régi Kertem előtt tüntetők arra kérnek mindenkit, hogy vigyünk nekik vizet, csokit, műzliszeletet és vágnok által is fogyasztható ennivalókat (legegyszerűbb a Győri Édes zabfalatok sima verziója)!

9.10 A 24.hu Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével beszélgetett, aki szintén a Ligetben van. Karácsony szerint is erősen megkérdőjelezhető a rendőrség mostani akciójának jogszerűsége.

9.00 A rendőrségi akció képekben

8.55 A hvg.hu információi szerint a Ligetvédők egyik vezetőjét a rendőrség autóba rakta és elvitte, vele együtt pedig még három aktivistát.

8.45 A ligetvédők szerint az a birtokvédelmi határozat, amelyet a józsefvárosi önkormányzat jegyzője hozott ma reggel, nem jogszerű. Formai követelmények nem teljesülnek benne, és a kézbesítés mikéntje is igen megkérdőjelezhető.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.