Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egész Budai Várat felfalják – kinyírja a híres Ruszwurm Cukrászdát a fideszes önkormányzat

Ez a cikk több mint 7 éves.

Jó ideje tudjuk, hogy a Budai Várnegyed nagy tettekre hivatott: ide költözik fel nagyságát reprezentálandó az Orbán-kormány színe-java, még akkor is, ha ezért tűzön-vízen (könyvtáron, múzeumon, kutatóintézeten, stb.) kell átgázolnia.

ruszwurm1.jpg

Mindeközben azonban folyik egy másfajta aknamunka is, hogy turisztikai szempontból kiemelkedően fontos, és ennek köszönhetően anyagilag is meglehetősen jövedelmező vállalkozásokat is ellehetetlenítsen (s így az érdekeltségébe beszippantson?) a helyi – fideszes többségű – önkormányzat.

Közel 30 éves, patinás hírnévvel és pompás krémessel bíró cukrászda a Ruszwurm. Tulajdonosa, Szamos Miklós nemrég saját Facebook-oldalán fakadt ki, és jelezte, hogy nem is olyan régen rendőrök érkeztek hozzájuk, hogy felszámolják a cukrászda teraszát. Különös, nem?

A történet nagyjából 5 éve kezdődött, amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy a cukrászda havi bérleti díját (az ingatlan ugyanis az önkormányzat tulajdona) 119.750 forint (+ÁFA) helyett inkább 988.415 forintban határozza meg (+ÁFA) – és ez csak az egyik üzlethelyiségre vonatkozott. Szamos érthetően nem fogadta kitörő örömmel a döntést (bár egy 100 százalékos bérleti díj emelésbe még belement volna). Innentől kezdve volt minden: az önkormányzat felmondta a bérletet, majd visszamondta a felmondást, a bérleti díj emelkedett, Szamos tiltakozott, a bíróság dolgozott.

13293130_1162555613795588_41724953_n.jpg2011-ben így emelte meg az önkormányzat a Ruszwurm bérleti díját

És a végső döntés ideje most jött el: 2016. június 20-án megszűnik a Ruszwurm bérleti viszonya.

Azé a cukrászdáé, ami eddig békésen gyártotta a krémest, turisták százait látta el naponta fagyival, szerepelt Tokiótól New Yorkig mindenféle tévéműsorokban, és még a thai királyi családot is ellátta majszolnivalóval. Ja, és nem mellesleg évi 50 millió forintnyi adót fizetett be a közös kasszába.

Szamos Miklós (akit egyébként az önkormányzat 2009-ben még a Budavári Emlékéremmel tüntetett ki) szerint hadjárat folyt a cukrászda ellen. Amit a rendőrökkel végzett teraszfelszámolás minimum megerősít. Pedig Szamos cukrászdája jövedelmező vállalkozás, amely rendre befizette a kiszabott közterheket, sok vizet tehát nem kellett volna, hogy zavarjon.

Hivatalos magyarázat nincs arra, hogy miért kell egy turisztikailag kiemelt szerepet betöltő intézményt ellehetetleníteni. Az önkormányzatnak természetesen joga van ahhoz, hogy ingatlanjainak bérleti szerződését (még ha a bérlők prosperálnak, fizetnek adót és hírét is viszik a kerületnek) felmondják. Ettől függetlenül érthetetlen, hogy miért kell a valóban nagy hírnévnek örvendő cukrászdától megszabadulni. A bérleti díjak folyamatos emeléssel, az állandó önkormányzati vegzálás, majd végül egy elvágólagos döntés azonban szinte egyértelműen a kivéreztetés irányába mutat. Hivatalosan ismert hatástanulmány nem készült arról, hogy a kerület számára milyen veszteséget jelent a cukrászda kiesése (vagy esetlegesen mással történő helyettesítése).

Innen már sajnos a feltételezések ingoványos talajára téved az, aki szeretné legalább megérteni, hogy mi folyik épp a Várban. Azt tudjuk, hogy kormányzati szempontból hamarosan igencsak nagy jelentősége lesz ennek a területnek (olyannyira, hogy például olyan csacska szempontok, mint a műemlékvédelem, nem számítanak, ha a miniszterelnöknek kell teraszt építeni).

Azt is tudjuk, hogy emellett azért folyik a Vár gasztroéletének fejlesztése – épp május elején itt nyitott meg az első Jamie Oliver nevével fémjelzett olasz étterem. Méghozzá annak a Zsidai Zoltán Roynak köszönhetően, akinek hivatalosan nincs semmilyen üzleti vagy politikai kapcsolata az Orbán-családdal – ahogy ezt a Zsidai Csoport közölte korábban, amikor kiderült, hogy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya kezdett el náluk tevékenykedni.

Fejlesztés tehát folyik – ám hogy ez mennyire a helyiek, és mennyire a kormányzat érdekeit szolgálja, azt nehéz eldönteni. Folyosói értesülések szerint nem a Ruszwurmé az egyetlen olyan ingatlan, amelyre az önkormányzat hasonló módon igyekszik lecsapni. Csakhogy az önkormányzat ügyeibe jóformán egyáltalán nem lehet belátni – ahogy arra egyébként egy helyi önkormányzati képviselő, V. Naszályi Márta (Párbeszéd Magyarországért) is utalt. Elmondta azt is: ellenzéki képviselőként az egyetlen dolog, amit jelenleg tehetnek, az az, hogy igyekeznek felhívni a figyelmet az I. kerületben folyó ügyekre. De még ezzel kapcsolatban is nehéz helyzetben vannak, ugyanis ezekbe az ügyekbe még számukra is nehéz betekintést nyerni. Pontosan ők maguk sem tudják, hogy hány olyan ingatlan van, amelyet hasonló módszerekkel einstandol jelenleg a helyi vezetőség.

Mint ahogy arra sincs rálátásuk, hogy a jövőben mi történik majd ezekkel az ingatlanokkal. Azt azonban sejtik, hogy az ilyen ügyek szaporodása erős összefüggésben van azzal, ahogyan a kormány beköltözik épp a Várnegyedbe – és vonzza magával a holdudvart is. Sokféle érdekeltségről lehet hallani a folyosói pletykákban, amelyek már valóban a kormányzat legfelsőbb köreihez köthetőek. Ilyen például az MNB egyik alapítványa által nyitandó borozó, étterem és galéria, melyet majd az miniszterelnöki vejhez köthető Elios Zrt. látna el díszkivilágítással. Csakhogy hiteles dokumentumok, amelyek megerősítenék ezeket a híreket, nincsenek.

Az, ami jelenleg az I. kerületben történik, jó példája annak, hogyan telepszik rá a kormány jól működő befektetésekre, cégekre, hogy aztán antidemokratikus módszerekkel megszerezze azokat magának. S teszik ezt „kicsiben” az önkormányzatok is. Mi másért kellene ugyanis egy 26 éve működő, messze földön híres cukrászdának elhagynia egy stratégiai szempontból nagyon is értékes helyet, ahol egyébként még akár évtizedekig működhetne – de legalábbis addig, amíg a vásárlók eltartják?

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.