Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kósa Lajos szerint az élsportban a nemi erőszak olyan, mint a szabálytalanság a fociban

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hát tessék, megszólalt végre a kormány is a Kiss László-ügyben, most először, amióta kirobbant a botrány. Hogy a gyengébbek is értsék, Kósa Lajos focis hasonlattal magyarázta a magyarázhatatlant. És szokás szerint minden szavával ártott.

kosa-lajos-az-rtlen.jpg

Fotó: Kósa Lajos, rtl.hu

Kósa Lajos, mint a Fidesz frakcióvezetője állt a kamerák elé, miután a Demokratikus Koalíció lépéskényszerbe hozta a kormánypártot. A DK ugyanis már tegnap bejelentette, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot állítanának fel a versenysportban tapasztalható bántalmazások és szexuális bűncselekmények kivizsgálására. Kósa Lajos ezt képtelenségnek nevezte, illetve azzal érvelt: „a versenysportokra más szabályok vonatkoznak”.

Mi is a baj Kósa szavaival? Leginkább az, hogy rettenetesen elkéstek. Az országot kormányzó pártnak ugyanis, akkor amikor milliárdos TAO-pénzekkel tömnek ki látványsportokat egy ilyen szintű sportot érintő botrány idején, nem szabad hetekig némán lapulnia a fűben. Főleg, ha eme látványsport egyik legfontosabb alakja kerül a botrány középpontjába. Nők ellen elkövetett erőszakról beszélünk – nincs egy szava sem a kormánynak? Hogy lehetséges ez?

És ami még ennél is nagyobb baj: most, hogy a DK legalább egy kísérletet tett arra, hogy a versenysportok ezek szerint mocsoktól bűzlő ingoványát egy fokkal tisztábbra lehessen súrolni, a Fidesz frakcióvezetője azzal érvel, hogy a „versenysportokra más szabályok vonatkoznak”. De mégis mi, már bocsánat? A versenysportokban a versenysportolóknak nem jár súlyos büntetés, ha elkövetnek egy ilyen bűncselekményt? A versenysportolóknak, ha eredményeket érnek el, mindent meg lehet bocsájtani? Vagy ha egy versenysportoló erőszakol meg egy nőt, akkor azt máshogy kell „pontoznia” a bíróságnak? Hogy kell értenünk Kósa Lajos szavait?

Hogy senki ne maradjon kétségek között Kósa egy másik sportágból (a fociból, honnan máshonnan?) kölcsönzött hasonlattal igyekezett alátámasztani az érvelést.

„Bármilyen esetben, ha ön egy földön fekvő emberbe belerúg, akkor a rendőrség letartóztatja könnyű testi sértésért minimum. De egy labdarúgó meccsen, adott esetben ezért lehet, hogy még szabadrúgás sem jár. Mert a bíró úgy ítélte meg, hogy az eset olyan, ami miatt mehet tovább a játék.”

Az RTL videója a nyilatkozatról:

Bontsuk ki a hasonlatot: a földön fekvő ember ez esetben a megerőszakolt nő. Aki belerúg, az az erőszaktevő. Ha mindez a focipályán történik (vagy ez esetben egy uszoda szolgálati lakásában), akkor a bíró döntheti el, hogy történt-e szabálytalanság. Tényleg így menne ez? Pusztán azért, mert itt a versenysport világában vagyunk, és mások a játékszabályok? És egyáltalán: kérdés lehet az a versenysportok világában, hogy az erőszak valóban erőszak-e? Mégis miféle világ ez a versenysportok világa?

Ha hiszünk a hasonlatnak olyan, ahol „mehet tovább a játék”. Ettől válik igazán ijesztővé Kósa Lajos hasonlata. Mármint azért, mert mindez a Fidesz frakcióvezetőjének a szájából hangzott el – közvetve tehát ez a kormánypárt álláspontja is. Mehet tovább a játék.

Arra nincs magyarázat, hogy a Fidesz, mint párt, mégis hogyan képes egy ilyen embertelen álláspontot képviselni. Nem az lenne mindannyiunk érdeke, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő – még a versenysportok világában sem? Nem az lenne a politikusok feladata, hogy a maguk (megfelelően nagy) eszköztárával megpróbálják garantálni, hogy ezeket az eseteket a lehető legbiztosabb módon lehessen a jövőben megakadályozni? Erre jön Kósa Lajos, és lesöpri a DK-t az asztalról. Igazán nagyon jó lenne tudni, hogy miért.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 230 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.