Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán volt legszolidárisabb a menekültekkel, mert nem számlázta ki, hogy aluljárókba száműzte őket

Ez a cikk több mint 7 éves.

Jól jött a tegnapi körmendi hiszti, Orbán Viktor ma megint erőset tudott mondani a reggeli, Kossuth rádiós iránymutatásában.

A miniszterelnöknek a tekintetben bizonyosan szerencséje volt, hogy épp tegnapra csinált komplett hülyét magából az ATV a Körmenden készített, hisztériakeltésre tökéletesen alkalmas híreivel. Újra fel tudták így forrósítani menekültkérdést, és a teljes kormánypárti sajtót sikerült ellátni hetekre munícióval – egyetlen téves hír felfújásával -, hátha még néhány réteg bőrt le lehet húzni az egészről.

d_mtz20160506004.jpg

(Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Fel lehetett így melegíteni a Brüsszel ellen folytatott verbális harcot is: nagyot keménykedett ma Orbán a rádióban, az indulattól alig sikerült artikulálnia a szavakat, amikor „lórúgást”, meg „gyomorszájra mért ütést” emlegetett, miután az Európai Bizottság ismertette azon tervét, amely szerint az országok 250 ezer eurót fizetnének minden, be nem fogadott menekült után. Miniszterelnökünk szerint Brüsszel döntéshozói „elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek.” Mert – ahogy Orbán indulattól elcsukló hangon figyelmeztetett: „Nem babra megy a játék. Arról van szó, hogy el akarják venni a magyaroktól azt a jogot, hogy mi mondhassuk meg, kikkel kívánunk és kikkel nem kívánunk együtt élni, és valahova, egy idegen országba, valahova, egy Brüsszel nevű városba akarják telepíteni ezt a jogot”. A menekültkvótára Orbán immár a kényszerbetelepítés szót használja, és mindannyiunkat arra szólított fel, hogy sorakozzunk fel e kényszerbetelepítés ellen.

Kis kitérőként jegyezzük meg: az uszításnak itt fontos szerepe van a népszavazási kedv felélesztésében is. Rá kell hangolni a közvéleményt arra, hogy elmenjen majd azokhoz az urnákhoz szavazni, ha már ekkora költségekbe veri magát a kormány (közpénzből, naná, majd nem!), és népszavazásra bocsájtja a „kényszerbetelepítés” kérdését. De ne feledjük: ez az a pénz, amit teljesen feleslegesen (és alkotmánysértő módon) dobunk majd ki az ablakon, ugyanis jogilag a népszavazás végeredménye semmilyen hatással nem lesz Brüsszel döntéshozóira. Nem kötelez senkit semmire, nem kell vele foglalkoznia senkinek. De legalább olyan jó hangulatkeltő eszköz, mint amilyen a plakátkampány vagy a nemzeti konzultáció volt – mindkettő azt volt hivatott jelezni, hogy kormányunk kézben tartja a menekültkérdést, és ha kell, nem fél konfrontálódni Brüsszellel. Kár, hogy ezt csak idehaza sikerült kommunikálni a köz felé. Brüsszel ugyanis általában legfeljebb egy baráti taslit oszt ki a miniszterelnökünknek.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tehát szépen körülírta a problémát. „A mi problémánk nem a menekültek szétosztása, hanem a határok megvédése” – figyelmeztetett mindannyiunkat. Meg kell erősíteni a határainkat, nem szabad ide beengedni senkit, aki mégis beesik, azt vissza kell dobni az EU határain kívül felállított menekülttáborokba. S mindezt azon a héten, amikor egyébként a Földközi-tengerből több mint 1800 menekülő embert kellett kimenteni.

A hab a torta tetején az volt, amikor miniszterelnökünk még közölte: mi, magyarok mutattuk a legtöbb szolidaritást menekültügyben. Hogy tessék?

„…csak én nem vettem magamnak azt a bátorságot, hogy kiszámlázzam Brüsszelnek a regisztrációs költségeket 175 ezer menekült után (…), a magyar rendőrség működési többletköltségeit (…) és a kerítésépítés költségeit”.

És hogy legyen cseresznye is a torta tetejére fújt habon: „Mi európai módon viselkedünk” – vont végső következtetést Orbán.

Aha. Tehát akkor európainak lenni a mi miniszterelnökünk szerint nem jelent mást, mint kerítéssel körbevonni a határainkat, és kizárni minden, háború, üldöztetés, halál elől menekülő embertársunkat ebből a nagy európaiságból. Vagy talán európainak lenni azt jelenti, hogy az ide érkező emberektől megvonjuk a legalapvetőbb, a túlélést garantáló ellátást, élelmiszer és víz nélkül hagyjuk őket hetekig a szabad ég alatt, vagy épp kisgyerekeket kényszerítünk bele a röszkei éjhidegbe. S vajon mennyiben különbözik ez attól az elefántcsonttoronytól, ahol a brüsszeli döntéshozók ülnek, miniszterelnökünk szerint a valóságtól elszigetelve? Nos, leginkább egy dologban: az emberségben. Orbán európaisága ugyanis nem más, mint színtiszta embertelenség. Én ebből biztos nem kérek. Más esetleg?

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.