Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem rúgták be az ablakot, még a táborból sem jöttek ki – kamu Körmenden

Ez a cikk több mint 7 éves.

Csütörtökön az atv.hu-n jelent meg egy cikk, amely azt állította: „rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok” Körmenden, ahol pár napja a lakosság előzetes értesítése nélkül nyitották meg a menekülttábort. A hírt természetesen a teljes kormánypárti média lelkesen átvette, és még egy kicsit fel is habosították, ahol lehetett.

2_824.jpg

Az inkriminált ablak (Fotó: Police.hu)

Nem sokkal később Lázár János már molesztáló menekültekről beszélt, Orbán Viktor pedig utasította Pintér Sándort, hogy védje meg a magyar nőket. Talán jobban járt volna a kormány, ha rémhírkeltés helyett inkább saját rendőrségéhez fordul, és megkérdezi, hogy vajon igazak-e ezek az állítások, ugyanis a Vas megyei rendőrfőkapitány tételesen cáfolt minden, a cikkben szereplő, és egyéb, az interneten felmerült állítást.

A rendőrkapitány elmondta: hamis az az állítás, hogy a menekültek kijöttek volna a táborból, ezért hamis az az állítás is, hogy a rendészeti főiskola ügyeletese küldte volna őket vissza. Hamis az az állítás, hogy ebben a konfliktusban törték volna be az ablakot. Az ablak ugyanis, mivel a főiskola fala a tábor egyik határvonala, a táboron belül van, és a párkányra szoktak ráülni az emberek. Az ablak meg volt repedve már korábban is, és a rendőrség nem talált olyan tanút, aki látta volna, hogy bárki berúgta az ablakot, ezért az eset lehetett akár véletlen baleset is. De szabálysértési eljárást indítottak, hogy kiderüljön, pontosan mi történt. Hamis az az állítás is, hogy molesztáltak, mivel a lányok közelébe se kerültek a menekültek. Hamis az az állítás, hogy kukkoltak, mivel belátni se, és kilátni se lehet az ominózus ablakon, se bemászni, mivel két fűtőtest és függöny takarja el azt.

Hamis az az állítás, hogy ahogy többen lettek a menekültek, agresszívabbá váltak, a rendőrkapitány elmondása szerint a városban nyugalom van. Az egyik szülő vallomására alapozva azt is elmondta: hamis az az állítás, hogy ki kellett menekíteni a kézilabdázó lányokat, a menekültek a táborból nem jöttek ki, amikor elkezdték nézni a sportolókat, a lányok szépen rendezetten elsétáltak. A kapitány szerint ezért túlzó az az állítás is, hogy a szülők nem fogják vinni sportolni a gyerekeket.

De cáfolt más légből kapott, az interneten megjelent állításokat is a kapitány. A menekültek érkezése óta nem volt nemi erőszak, nem raboltak ki boltot a városban, nem támadtak a rendőrökre a menekültek, illetve 80 főnyi menekültről van szó, tehát a több száz főről szóló fényképek is kamuk.

De ha nem lenne elegendő a kapitány szava, a Nyugat.hu is megszólaltatta Faragó Andrást, a Körmendi DMTE Egyesület Elnökét, aki bár az ATV-nek azt mondta: az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságba helyezték, illetve ő számolt be arról is, hogy betörték az ablakot  a menekültek, a Vas megyei portálnak már azt nyilatkozta, nem volt a helyszínen, nem tudja, hogy törték be valójában az ablakot, és saját lánya elmondásából azt tudja, nem volt menekítés, a lányok egyszerűen hazamentek.

A rendőrkapitány sajtótájékoztatóján egyébként többször is utalt arra: szerinte megrendezett hangulatkeltés zajlik a körmendi eset kapcsán, és a város békességét akarják megingatni.

Az esetből több tanulságot is levonhatunk.

  1. Az elmúlt egy év rémhír-terjesztései után nagyon könnyen beindul a pánikkeltés, és a kormány nemhogy nem akar nyugalmat, hanem még ő áll a rémhír-terjesztés élére.
  2. Egyszerűen nem szabad bedőlni a kattintásvadászatnak, és a tulajdonos politikai érdekeinek, és nem szabad megírni minden sztorit elsőre.
  3. Felmerül a kérdés, vajon az elmúlt hónapok magyarok által elkövetett, a valóságban megtörtént molesztálási- és szexuális erőszak-történetei után Orbán Viktor miért nem utasította Pintér Sándort a cselekvésre, és Lázár János miért nem tartotta fontos témának megemlíteni a kormányinfón?

Ettől persze még puskaporos hordó marad Körmend. A kormányzati gyűlöletkampány és a hirtelen felhúzott tábor utáni tájékoztatás hiányában érthető a körmendiek félelme. De ebben a helyzetben kevés dolog tud nagyobbat ártani a városnak és az országnak, mint a légből kapott információk és a rémhírek terjesztése.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.