Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha Matolcsyék tampont vettek volna norvég pénzen, már börtönben ülnének

Ez a cikk több mint 7 éves.

Emlékszünk még, amikor Lázár János és államtitkára, Csepreghy Nándor azt próbálta bizonyítani, hogy a norvég adófizetők pénze, amit magyar civil szervezeteken keresztül osztanak más magyar civil szervezeteknek, az magyar állami közpénz? Vagy arra, hogy a KEHI és a NAV ellenőrizte a norvégos civil szervezeteket? Hogy olyan hibákat találtak, mint az, hogy egy szerhasználókkal foglakozó civil szervezet tampont mert venni a női ügyfeleinek?

e2-e1456741975482-1024x577.jpg

És akkor itt van Matolcsy, akinek a közpénz-költését a teljes parlament próbálta kivonni a közpénzekre vonatkozó szabályok hatálya alól, és akire igazak azok az állítások, amiket a norvégok által támogatott civil szervezeteknél sosem tudtak bizonyítani, mert nem voltak igazak. Matolcsy családtagjainak és barátainak osztotta a milliárdokat, szőnyegvásárlásra költött 160 milliót és nála mégsem járt sem a KEHI, sem a NAV, sem a rendőrség.

Nem láthattunk olyan jeleneteket, mint az Ökotársnál, hogy készenléti rendőrök szállják meg az irodát, és a tüntetők szeme láttára viszik el a szervezet vezetőjét. Nem foglaltak le laptopokat, hogy egy év múlva adják vissza. Nem mondtak olyanokat az ellenőrzésekkor, hogy a 2000 forintos óradíjat gyanúsnak tartják, mert a civil szférában kevesebbet szoktak adni, és nem kérték be egy 2 éves munka után minden telefonbeszélgetés időpontját és hosszát.

Nyilvánvaló a kettős mérce, ami a kormány által ellenségnek kijelölt csoportok ellenőrzése – vagyis ne kerteljünk, politikai támadása – és a saját korrupciós ügyeik megítélése között létezik. És ezt a kettős mércét csak erősíti az olyan kormánypárti védekezés, miszerint a jegybank független, így a kormány nem szólhat bele a pénzköltésekbe, nem tehet feljelentést. Mintha a Simor által vezetett jegybank működésébe nem próbáltak volna beleszólni, és nem jelentették volna föl a gyanús pénzmozgások után, és mintha az államtól, az állami pénzektől tényleg és teljes egészében független civil szervezetek ellen nem folytattak volna két éves hajszát.

Ha az a pénzköltési, közpénz-költési módszer, amit Matolcsy alapítványai bemutattak, egy, a kormány által megtámadott civil szervezetnél történt volna, akkor Matolcsy már előzetesben ülne. De nem náluk történt.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, mit jelent valójában ez a párhuzam. Matolcsy pénzköltései mind a kurzusépítés részei, pénzpumpálás a Fidesz oligarcháinak és a politikai hatalom megtartásának eszközei. Eközben a norvég civilek megtámadása a társadalom megfojtásának kísérlete volt, az aktív állampolgárok (legyenek bár aktívak akár oktatókirándulások vagy környezetismereti képzések szervezésében) megfélemlítésének, bármilyen apró civil szerveződés elfojtásának kísérlete. A társadalom megfosztásának kísérlete a hatalom birtoklásának legkisebb lehetőségétől.

Lássuk pontosan, hogy itt nem csupán korrupcióval állunk szemben! Hanem az ország elrablásával, a Fidesz hatalmának bebetonozásával. Ezért is érdemes kétszer meghallgatni Kovács Zoltán válaszát Kálmán Olgának, aki azt vetette fel, hogy ezt a lopássorozatot megpróbálták eltitkolni.

Kálmán Olga: „Önök ezt megpróbálták eltitkolni!”
Kovács Zoltán: „De sikerült?”

Nem, eltitkolni nem sikerült, de ellopni igen. Ahogy egyre jobban sikerül az országot is saját hűbérterületnek tekinteni. És ha a civil társadalom és független sajtó elleni támadások tovább folytatódnak, akkor egy idő után eltitkolni is sikerül.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.