Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így dolgozik a KLIK: az utolsó pillanatban is káosz van a tankönyvrendelések körül

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.

Április 30-án zárul a tankönyvrendelés. Kritikus pontja ez az évnek, ugyanis ekkorra kell eldönteni, hogy a következő tanévben milyen tankönyvekből kell majd tanítani a diákokat.

tankonyv.jpg

Az idei év pedig maga az őskáosz: bár a tankönyvpiacot már korábban államosították, és teleszórták silány minőségű kísérleti könyvekkel, miközben évtizedes múltra visszatekintő tankönyvcsaládokat blokkoltak, most még ennél is tovább merészkedett az oktatási kormányzat.

A pedagógusok tiltakozási hullámának egyik legfontosabb követelése ugyanis a szabad tankönyvválasztás visszaállítása. Az utóbbi hónapokban folyamatosan igyekeztek szakmai érvekkel alátámasztani, miért elengedhetetlenül szükséges, hogy minden iskolában a pedagógus választhassa ki, méghozzá nem egy leszűkített, államilag cenzúrázott listából, hogy a saját tanítványai számára melyik a legjobb tankönyv.

Most, hogy közeledünk április 30-hoz, sajnálatos módon a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) emelte a tétet. Nem hogy nem hallgatták meg a pedagógusok követelését, de tovább rontottak a helyzeten.

Volt olyan iskola, ahol az utolsó napokban még tovább szűkítették a rendelhető tankönyvek listáját – több ilyen jelzés is érkezett a Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértőihez. Akadt olyan hely, ahol a KLIK egyszerűen közölte, hogy csak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott könyvek közül lehet választani. Máshol a még nem államosított tankönyvkiadók könyvcsomagjainak rendelését nem engedélyezték, bár korábban erre volt lehetőség. És olyan hely is akadt, ahol a visszaigazoló lapon vette észre a tankönyvrendelésért felelős pedagógus, hogy bár ő egy bizonyos típusú tankönyvet rendelt meg, a lapon már nem ez, hanem az ennek megfelelő, de OFI-s tankönyv szerepel.

És ami még ennél is ijesztőbb: volt olyan iskola, ahol szerdán késő délelőtt kapott a tankönyvfelelős levelet, hogy még aznap, a munkanap végéig küldje el az iskola letisztázott tankönyvrendelését. Indoklása a levélnek nem volt, rohamtempóban leadott rendelés érthetetlen okból viszont igen.

És hogy az őrület tovább legyen fokozva: amikor szerdán több helyről érkezett vészjelzés a tankönyvet rendelő pedagógusoktól, a KLIK egy csúsztatásokkal teletűzdelt közleménnyel próbálta védeni a mundér becsületét. Állításuk szerint például „a szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, hiszen több mint 60 kiadó, összesen 3527 féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken.” Általános szabályként ez természetesen szépen hangzik, de ha helyi szinten vannak korlátozások (ahogyan az a kétségbeesett pedagógusok visszajelzéseiből kiderül), akkor azért mégis csak sérül ez az elv.

Ebből is látszik, hogy az oktatásban jelenleg nincs helye értelmes párbeszédnek a kormány szerint. Hiába tiltakoznak tanárok tízezrei, hiába tesznek le az asztalra szakmailag átgondolt, felelősségteljes anyagokat, a kormány úgy csinál, mintha ezek nem léteznének. Cserébe viszont mindent megtesznek, hogy a pedagógusok kapkodva végezzék a munkájukat, és ne legyen idejük kérdéseket feltenni, tiltakozni.

Az utolsó pillanatokban eszközölt változtatásokkal azt érték el, hogy a nagy kapkodásban az iskolák örülnek, ha egyáltalán meg tudnak felelni az új feltételeknek. Mindezt úgy, hogy például a szakképzésben, ahol nem lehet tudni, jövőre milyen természettudományi tantárgyak lesznek (ha egyáltalán lesznek) a beharangozott változások alapján, kénytelenek voltak úgy tankönyvet rendelni a diákoknak, hogy még semmi sem garantálja, hogy ezeket a tankönyveket használni is tudják majd…

Április 30-án mindenképpen lezárul a tankönyvrendelési időszak. Ami azt jelenti, hogy a kormány épp most engedett ki a kezei közül egy lehetőséget, hogy végre konszenzust keressen a tiltakozó pedagógusokkal, és egy lehetőséget arra, hogy a felnövő generációk életét ne kényszerítse még inkább kényszerpályára. Ezzel a módszerrel semmiképp sem sikerül csitítaniuk a pedagógusok, diákok és szülők elégedetlenségét. És mindezt miért? Mert az államosított tankönyvpiac – ezt ne feledjük – milliárdos bevételeket jelent. Ezt nem akarják kiengedni a kezeik közül: a pénzt, amiért cserébe nem igazán számít a gyermekek  jövője. Ez az igazi szégyen.

 

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!