Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béna trükkel csitítgat a kormány, valójában nincs több pénz a KLIK-re

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Napi.hu derítette ki, hogy bár Palkovics László államtitkár megígérte, hogy majd adnak pluszpénzt az éves költségkereten kívül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK), hogy rendezni tudják az adósságaikat, erről valójában egyelőre szó sincs. Nem mozgattak át egy költségvetési sorból sem milliárdokat, egyszerűen arra adtak utasítást, hogy a gigaintézmény az éves költségvetéséből a november-decemberi pénzeket fordítsa a mostani adósságainak rendezésére. Ez azért elég ügyes, nem?

image_12.jpg

Fotó:

Szükség is van a pluszpénzekre: a KLIK irdatlan adósságokat halmoz ugyanis fel, hónapról hónapra, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy az iskolák normálisan tudjanak működni. Unalomig hallgattuk már, hogy még papírra és krétára sincs pénz. Nos, ez épp a KLIK miatt van így: az intézmények fenntartását intézni hivatott központ ugyanis épp ebben nem jeleskedik. Abban, hogy finanszírozza az intézmények működési költségeit. A kréta és a papír egy dolog, vannak más számlák is befizetetlenül. Volt olyan intézmény, ahol a gázt kapcsolták ki elmaradás miatt. És az adósságok csak halmozódnak, ahogy telik az idő. Néha a kormány betol némi kiegészítő pénzt a rendszerbe, így az összeomlást mindig sikerül elkerülni, de hosszú távon ez a rendszer élhetetlen. Méghozzá leginkább azért, mert az teljes, oktatásra fordított összegek évről évre csökkennek.

Április közepére 5,2 milliárd forintra csökkent a KLIK adósságállománya. Pölöskeiné, a KLIK elnöke közölte: három ütemben zajlik az adósságok rendezése. Elsőként 90 ezer lejárt számlát fizettek ki kis- és középvállalkozóknak, a második szakaszban 27 ezer számlát fizettek be, a harmadik ütemben jön a maradék – ezek a nagyobb összegű számlák lesznek. 

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a KLIK számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is – ezt még február végén jelentette be Palkovics. Ehhez képest egy fia peták sem érkezett azóta a központ számlájára. De ha már itt tartunk: az is egészen döbbenetes, hogy az év második hónapjának végére a KLIK már képes volt ekkora adósságot felhalmozni. Persze, ezen valójában csak az lepődhet meg, aki nem követte a központ fennállása óta eltel időszak eseményeit: valójában a KLIK tavaly 55 milliárd forinttal lépte túl az előre meghatározott költségvetési keretét (akkor elméletileg 524,7 milliárdból gazdálkodhattak volna, a végszámla viszont 580,1 milliárdot tett ki). Az első években folyamatosan nőtt a KLIK éves költségvetési kerete (2013-ban még 484 milliárdról indultak), idén azonban valamiért „csak” 561,2 milliárdot szántak rá – így valóban nem csoda, hogy már most kezd rezegni a fejük fölött a léc.

Azt tehát már az év elején látni lehetett, hogy kevesebb a pénz – ehhez képest szeptemberben még vár rájuk (ha már egyszer megígérték) a pedagógusok bérének megemelése is, ami az év utolsó három hónapjában még 4-5 milliárd forinttal megdobja a költségeket. És a november-decemberi pénzükből már most lecsíptek egy „keveset”, hogy az adósságokat rendezzék. Talán ezek után joggal merül fel a kérdés: mégis mitől nem omlik össze az egész intézményrendszer?

 A KLIK 2013 októberében volt a csúcson: ekkor 18,6 milliárd forint volt az össztartozása.

Egész egyszerűen érthetetlen, miért ragaszkodik a kormány a központi fenntartáshoz. Előnye legfeljebb annyi van, hogy valóban uralni tudja az állam által túszul ejtett intézményeket, és egy közös levelezési listán adhatja az ukázokat.

Hátránya viszont… Na, azzal tengert lehetne rekeszteni. A centralizálás átka ugyanis, hogy ez a hatalmasra duzzasztott intézmény egyszerűen képtelen napi szinten ellátni magát. Valójában már az is komoly problémákat jelent, hogy a pedagógusok bérét időben kifizessék – és akkor a közüzemi számlákról már igazán nincs is mit beszélni. Emellett a döntéshozatal is nehézkes: hiába jelez egy intézmény egy problémát a tankerületének, ha végső döntést csak a KLIK hozhat. Számtalan iskola nem lett soha kifestve az ilyen anomáliák miatt…

És ami a legérdekesebb az egészben: a KLIK úgy gazdálkodik egyre több pénzből, hogy valójában egyre kevesebb iskolát kell ellátnia: van már olyan önkormányzat (az esztergomi), amelyik visszavette a saját iskoláit, hogy maga tartsa fenn őket. A szakképző iskolák pedig a nemzetgazdasági tárca fenntartása alá kerültek.

A pedagógusok természetesen fennállása óta folyamatosan jelzik (egyre kétségbeesettebben), hogy a KLIK gyakorlatilag megbénította az intézmények működését. A mostani tiltakozások egyik sarkalatos pontja is ez, mégis sokáig úgy tűnt, a kormány nem enged a központi fenntartásból. Aztán, ahogy a hónapok során egyre nőtt az elégedetlenség, mégis bejelentették, hogy a KLIK mostani formájában megszűnik. A valóság az, hogy meg nem szűnik, csak átalakul (legrosszabb esetben csak átnevezik), de várhatóan ettől a helyzet nem sokkal lesz jobb. Az állami fenntartás marad, a központi irányítás marad, a pénz időközben el fog fogyni. De milyen jól hangzik, amikor egyes tüntetések előtt az államtitkár bejelenti, hogy nincs is igazán értelme a lázongásnak, mert ezt meg azt a pontot épp most vizsgálja a köznevelési kerekasztal, miközben a kormány máris döntött arról, hogy elintézi a problémát.

Kár, hogy ezeknek a szavaknak lassan a lőtéri kutya sem hisz majd.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 224 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.