Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sándor Mária folytatja, ha az egészségügyi dolgozók a tanárok mellé állnak!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tegnap nagyot robbant a magyar médiában Sándor Mária blogbejegyzése, amelyben arról írt, nem tudja a magyar politika messiásaként tovább folytatni a küzdelmét. Bár azt nem írta, hogy nem fog többet politikával foglalkozni, a magyar média nagy része mégis úgy értelmezte, Mária feladja a küzdelmét. Pedig valójában a blogbejegyzésben benne volt, hogy továbbra is politizálni fog, csak nem napi 24 órában, és nem a frontvonalon.

sandormari.jpgFotó:origo.hu

Sándor Mária a blogbejegyzésen túl a Népszabadságnak adott interjút, ahol pontosította mondanivalóját.

Eszerint, ha április 15-én az egészségügyi dolgozók tömegesen fekete ruhát vesznek fel, tiltakozva az egészségügyben tapasztalható áldatlan állapotok miatt, és szolidaritást vállalnak a tanárok aznap következő sztrájkjával, illetve polgári engedetlenségével, akkor folytatja.

„Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs.”

Tehát a fekete ruhás ápolónő lényegében egy új tiltakozást jelentett be, és azt mondta, annak sikerességétől függ a személyes szerepvállalása.

„Azt kérem, hogy az április 15-ére meghirdetett pedagógusdemonstráción az orvosok, az ápolók, az EDDSZ és a MESZK tagjai húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe, megmutatva, hogy ez a rendszer nem működik.”

És igen, így tényleg van értelme csinálni. Most magukon az egészségügyi dolgozókon van a sor, mert az nem lehet, hogy mindig egy ember álljon ki értük, most nekik kell kiállni Sándor Máriáért és magukért, illetve szolidaritást vállalni a tanárokkal.

A fekete ruhás ápolónő még beszélt arról is, tudja, hogy félnek a dolgozók a kirúgástól, a családtagjaik veszélybe sodrásától, de nincs tovább. Vagy némán tűrnek, vagy feketében előlépnek, és kimutatják: elég volt!

Ha pedig ez nem történik meg, akkor az egészségügy megjavításában reménykedők, a munkakörülményeik javulásában reménykedő egészségügyi dolgozók a legnagyobb esélyüket vesztik el arra, hogy legyen változás.

Annál pedig kevés fontosabb dolog történhet, minthogy április 15-én egyszerre tiltakozzanak egymásért az oktatás és az egészségügyi szféra dolgozói, a kockás ing és a fekete ruha egyszerre jelenjék meg. Ha egy ilyen demonstráción nagy számban vennének részt, az talán le tudná győzni a félelmet, hiszen ennyi embert egyszerre nem lehet kirúgni, és talán választ adna Sándor Mária és sokunk mondatára:

„A legutóbbi utcai rendezvényen, amelyen részt vettem, 64 ezer ember volt, és Magyarország miniszterelnöke azt is viccnek titulálta. Tehetetlennek érzem magam.”

Végezetül pedig egy valamit érdemes észben tartani. Sándor Mária nem messiás, egymaga képtelen a változásra. Az ő és társai ereje abban van, ha valóban mellette állunk és valóban támogatjuk. 100 Sándor Mária se tudja helyettünk megoldani az ország gondjait, azon csak akkor javíthatunk, ha valóban megmozdulunk, ha magunk teszünk érte.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 216 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.