Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a dokumentum arról, mi változik a KLIK-ben: semmi – Rétvári bejelentése kamu volt

Ez a cikk több mint 8 éves.

Kedd reggel haknizta végig a sajtót Rétvári államtitkár azzal, hogy a kormány meg fogja szüntetni a KLIK-et. Csakhogy Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszternek válaszolnia kellett Szabó Tímea PM-es képviselő korábbi írásbeli kérdésére – a 15 napos határidő lejárta után, azaz ma. A kérdés pedig ez volt: „Milyen új szervezet jön létre a KLIK helyett?” Balog miniszter pedig átadta a válaszolás jogát Rétvári államtitkárnak, aki ezzel élt is, a válaszból pedig kiderül, semmi nem változik lényegében.

fecni.jpg

A Kormány a köznevelés átfogó felülvizsgálata részeként döntött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: KLIK) ellátási körében felhalmozódott adósságállomány kezeléséről. A Kormány döntése értelmében a KLIK számára 38 milliárdos forrás került biztosításra, amelyből a szervezet rendezi fennálló tartozásait. A tankerületek a fedezet rendelkezésre állását követően megkezdték a szállítói számlák pénzügyi rendezését. Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy az eddigi tapasztalatokat felhasználva kívánjuk megváltoztatni az állami intézményfenntartás működését, ami biztosítani fogja minden intézménynek a biztonságos és kiegyensúlyozott pénzügyi és szakmai működés feltételeit. A cél, hogy a minőségi oktatás feltételeit költséghatékonyan biztosítsa. A pénzügyi folyamatok újraszabályozásával a közeljövőben a szervezet sokkal gyorsabban tudja meghozni a döntéseket. A Köznevelési Kerekasztal (továbbiakban: Kerekasztal) fenntartói munkacsoportjának javaslatai is segíteni fognak az új, hatékony szervezeti működés kialakításában. A szervezet vezetése továbbra is úgy véli, hogy az állami intézményfenntartás a záloga annak, hogy minden diák — a lakóhelyétől és szociális körülményeitől függetlenül — hozzáférjen a minőségi oktatási szolgáltatásokhoz . A tervek szerint a 2016/2017-es tanévet már új struktúrával kezdhetik meg az iskolák. A tárca a költségvetés átvilágítását követően stabil költségvetési alapokat kíván biztosítani a köznevelés fenntartói feladatainak ellátására. (Forrás: parlament.hu)

A válasz első állítása az, hogy 38 milliárdot adnak a KLIK-nek a számlák kifizetésére. Nagylelkű az ajánlat, csak hát ez nem az oktatás javítására, még csak nem is krétára, hanem arra megy, hogy ne kapcsolják ki a tartozások miatt a villanyt az iskolákban.

A válasz második része már a konkrét átalakításról szól. Rétvári szerint gyorsulni fognak a döntések (?), biztonságos és kiegyensúlyozott lesz a szakmai működés. Mintha a bullshit-generátort nyomatta volna.

De az érdekes rész ezután következik, ugyanis Rétvári válaszából kiderül, marad az állami fenntartás, és maradnak a tankerületek, tehát a kormány lényegében egyben hagyja a KLIK-et, csupán átnevezni fogja.

Majd újabb bullshit arról, hogy új struktúra lesz, és stabil költségvetés.

Március 30-án lép sztrájkba a Tanítanék mozgalom, ha 23-án éjfélig nem kapnak normális választ a kormánytól. Vagyis lépnének sztrájkba, ha erre lenne lehetőség a jelenlegi sztrájktörvény mellett. Ennek hiányában viszont polgári engedetlenségi sztrájkra hívnak fel mindenkit.

A tiltakozás Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/1574608016189623/

A probléma viszont a KLIK-kel pont az állami fenntartás kizárólagossága, az óriási bürokratikus szervezet, amely elszívja a pénzt az oktatási intézmények elől. A 38 milliárdos plusz segély pedig nem adja vissza a százmilliárdokat, amiket kivontak az oktatásból – arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években ez a rendszer sokadik, ilyen azonnali segély általi toldozása. És nem is fedezi a bürokratikus intézményrendszer költségeit, amit a Fidesz ültetett az oktatási szektor nyakára.

Rétvári mai válaszából tehát az derül ki, hogy lényegében semmi nem változik a KLIK háza táján, maximum új nevet és logót kap a testület.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 204 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.