Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi kényszeríti arra a Tv2 alkalmazottját, hogy ebben a mocsokban részt vegyen?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Pénteken elég nagyot szólt az, hogy Juhász Péter kitette a TV2 Tények által vele készített riport vágatlan verzióját. Egy nap alatt megnézték több mint kétszázezren a felvételt, és a különböző felületeken ennél többen olvashattak róla. A vágott és a vágatlan anyag tényszerű bemutatását kis háttérrel elolvashatjátok Sixx-től itt. Az a kérdésem, hogy Várkonyi Andreát, Bochkor Gábor feleségét vajon mi kényszeríti arra, hogy ennek a mocsoknak aktív részese legyen?

varkonyi1.PNG

Kép a Juhász Péter által közzétett vágatlan felvételből

Azzal, amiről Juhász Péter a vágatlan riportban beszél, nehéz nem egyetérteni. Elég furcsa, hogy a közpénzből megvett és ilyen reklámokból jól kitömött csatorna hírszerkesztősége nem megy utána egyetlen furán meggazdagodott, milliárdos vagyonokat felhalmozó kormánypárti szereplő vagyonának sem, de annak igen, hogy az ezekről beszélő ellenzéki szereplő miből fizeti az albérletét. Sőt, a Fidesznek kínos állításokat és kritikákat akkor is kivágják a riportból, ha a megszólaltatott ellenzéki politikus erről beszél. Ha a mondat közben kell elvágni a szöveget, akkor ott vágják el. Ezt valójában nem hírszerkesztésnek, hanem propagandának hívják. Aki egy riportot „megpukliz” (értsd, ott elvágja a riportalany mondatát, ahol a megrendelőnek nem tetsző három szót mond ki), az pártpropagandát terjeszt. És aki ezeket a híreket beolvassa, bizony az is.

Hadd idézzem Lakner Zoltán tegnapi posztját: „A heti gazdatestezés, a tiltakozó tanárok elleni aktuális aljasságok, a Rogán elleni eltüntetett bizonyíték, Mészáros Lőrinc mai 400 milliárdja, Németh Szilárd falat kiszakító agresszív ostobasága stb., stb. mellett azoknak is van felelősségük a mai helyzetért, akik megszövegezik a fakivágásra lehetőséget adó trükkös a határozatot, rendőrként ordítoznak az állampolgárral, akik utasításba adják, legyártatják, leforgatják az eleve rágalmazó szándékkal készülő riportot, akik ezt a hírt ugyanúgy beolvassák a súgógépről, mint az ötlábú kecskéről szóló szöveget.”

Vannak sokan, akik „házhoz viszik az elnyomást” vagy kiszolgálják azt. Sokan közülük nyilván találnak szerintük jó indokot minderre. Hiszen ha szólnának a helyben ismert korrupciós ügyek, hivatali visszaélések, mindennapi törvénytelenségek vagy éppen az elviselhetetlen állapotok miatt, őket vagy rokonukat kirúgnák az állásából, megjelenne a NAV a portájukon, nem kapnának közmunkát, lejáratná őket a helyi média, és a tapasztalat meg az, hogy ha szólnak, akkor sem történik semmi ebben az országban, mert Polt Péter vezeti az ügyészséget vagy szarik bele a rendőrség egyébként a kisember nyavajgásába. Így nincs miért kockázatot vállalni azzal, hogy szól valaki, mert aki szól, az megütheti a bokáját, aki miatt szól, az meg nem.

Hogy ez az okoskodás mennyire helyes vagy inkább mennyire éppen annak a rendszernek a megerősítéséhez vezet, amiben élünk, azt mindenki döntse el maga. Az én anyukámmal a kollégái nem mertek elmenni egy ellenzéki eseményre 2014-ben sem, mert azt a tévé közvetítette, és mi van, ha a főnök meglátja őket ott? Vidéki bölcsődei dolgozókról van szó. És nem tudom őket elítélni, még ha nem is értek velük egyet. A félelmüknek oka van.

De mi kényszeríti Várkonyi Andreát, Bochkor Gábor feleségét arra, hogy „az eleve rágalmazó szándékkal készülő riportot ugyanúgy beolvassa a súgógépről, mint az ötlábú kecskéről szóló szöveget”? Neki mitől kellene félnie, ha azt mondaná, hogy „Na, ezt már nem!”? Nem lenne másnap kenyér az asztalon?

És mi a reakciója erre az egészre a TV2-nél dolgozó kollégáknak úgy általában? És mi a többi újságíró, médiamunkás reakciója minderre? A rendes vagy ahhoz hasonlító híreket gyártók ugyanúgy jó kollégák maradnak, ahogy Kóka János haverkodik ma is Szijjártóval? Vagy van az a pont, ahol a propagandát gyártó műsorok készítőinek köszönését már nem fogadják a kollegák?

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 204 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.