Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az oktatásban és az egészségügyben mikor rendel el válsághelyzetet a kormány?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Amikor elolvastam a hírt, hogy a kormány az egész ország területére kihirdette a „migrációs válsághelyzetet”, éppen harangoztak, és elhúzott egy rendőrautó a ház előtt. Félelmetes volt, beleremegtem, mint Orbán Viktor vétójába.

12833273_10208863888058271_670951004_n.jpg

A kormány az egész ország területére „migrációs válsághelyzet” jelentett be, mivel a lezárt balkáni útvonal országaiban – Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában – is maradtak menekültek, és a kormány szerint nem tudni, ők mit csinálnak majd. Mondjuk azt speciel tudjuk, hogy nem Nógrádon és Borsodon, meg Szabolcson keresztül törnek be Magyarországra nőket erőszakolni, így ha csak nincs a szlovák választások eredményével összefüggésben a mostani helyzet, vagy nem került elő hirtelen a 100 ezer ukrán és több ezer kopt keresztény, akit Orbán Viktor befogadott és azóta se találja őket senki, akkor az országos válsághelyzet kicsit értelmetlennek tűnik. Minek is ad jogot arra a kormány magának, hogy Nógrádban bevethető legyen például a katonaság, vagy korlátozható legyen a gyülekezési jog? Ennyire berágtak a salgótarjáni polgármesterválasztás után?

Nem tűnik törvényesnek a bejelentés

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek minősül

  • ha a Magyarországra érkező elsimerést kérők száma
    • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
    • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
    • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja,
  • ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva –
    • egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
    • két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
    • egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja.
  • ezeken kívül pedig bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.

Persze ne bagatellizáljuk el a helyzetet két, okból sem. Egyrészt akár tényleg elképzelhető, hogy előfordul valamilyen incidens a déli határnál. Illetve ne bagatellizáljuk el azért sem, mert tudjuk, a még fel se lépő válsághelyzet megelőzése egyben egy kommunikációs trükk is. A cél visszaszerezni a közbeszéd feletti kontrollt, a jelenlegi menekültveszélyt felnagyítani, és elterelni a témát a korrupciós ügyekről, a választási bizottságnál történt botrányról, arról, hogy az oktatás és az egészségügy romokban van.

Mert ha valóban foglalkozna a kormány azzal, ami a dolga, vagyis a kormányzással, ha valóban érdekelt lenne a mindenkinek járó egészségügy és oktatás rendbetételében, akkor a válsághelyzetet ezekben a szektorokban rendelné el. Például visszaadnák a több százmilliárd forintot amit elvettek 2010 óta az oktatási rendszerből. Nem év végére ígérnék az oktatási rendszer átalakítását (hogy aztán soha ne kelljen végrehajtani), hanem már most megtennék. Fellépnének a kórházi fertőzések ellen, amik – mint kiderült – több halálesetet okoznak, mint amennyien közúti balesetekben haláloznak el.

Erre van joga mostantól a kormánynak

A 2015. szeptember 21-én elfogadott 2015. évi CXLII. törvény szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a rendőrség

  • útvonalat, közterületet a forgalom elől elzárhat, a forgalmat korlátozhatja,
  • nyilvános és közforgalmú intézmények működését korlátozhatja,
  • magánlakásba – külön írásos utasítás birtokában – ellenőrzés, a helyszín megfigyelése és biztosítása céljából beléphet, és ott tartózkodhat,
  • területet, épületet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen vagy onnan távozzék, illetve az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.

A honvédség fegyverhasználati joggal közreműködik 

  • az államhatár őrzésében,
  • az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések végrehajtásában,
  • valamint az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekmények elhárításában.

De ezek a válsághelyzetek másodrangúak a kormány számára. Így ezeket nekünk kell kihirdetni. Például Március 15-én a Hősök tere és az Andrássy felőli végén azzal, hogy nagyon sokan leszünk, hogy megüzenjük, függetlenül attól, hogy egyetértünk vagy nem értünk egyet a kormány menekültpolitikájával, elvárjuk azt, hogy ne lopják szét az országot, hogy normális körülmények között gyógyítsák a családtagjainkat, és hogy megfelelő oktatást kapjanak a gyerekeink. Mert a legnagyobb magyarországi válsághelyzet az, hogy ezek nem teljesülnek.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 183 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.