Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Listázta a KLIK, kik maradtak otthon a hétfői diáksztrájkon?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hétfőn a gyerekek nem voltak suliban. Mielőtt ezt megtették volna, Aáry Tamás Lajos, mint az oktatási jogok biztosa, jelezte: „Az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Fontos eleme ennek az alkotmányos alapjognak, hogy önkéntesen gyakorolható.”

 diaksztrajk.jpgFotó:valasz.hu

Azt azért lehetett sejteni, hogy ennek a köznevelési államtitkárság, vagyis eggyel feljebb az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem nagyon örül. Szép példa volt erre az a levél is, amelyet pénteken küldtek ki az iskolaigazgatóknak, és amelyben Sipos Imre, nem túl szofisztikált módon jelezte az iskoláknak: mindennek a törvény betűje szerint kell történnie, az iskolák rendkívüli szünetet nem rendelhetnek el, február 29. mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak tanítási nap. Pont.

Hogy honnan tudjuk? Négy különböző iskolából kaptunk jelzést, az egyik helyről pedig bár nagyon húzódozva, de elküldték magát Sipos Imre levelét is. A Kettős Mérce ezért a pedagógusok visszajelzései alapján már másnap jelezte, ez az üzenet megfélemlítő jellegéből kifolyólag sokakban, iskolákban, igazgatókban, tanárokban keltett rossz érzéseket a hétfővel kapcsolatban, ugyanis egyértelműen azt olvasták ki belőle: ha ezen az ominózus hétfőn nem lesznek rendben lepapírozva a hiányzások, annak nem fog örülni az oktatási kormányzat. Nem tévedtünk.

Hétfőn ugyanis a gyerekek nem voltak suliban. Fontos hangsúlyozni (ha már a kormányzati kommunikáció minden áron a pedagógusokra akarja hárítani ennek a megmozdulásnak az ódiumát), hogy ez egy szülők és diákok által szervezett, szülők és diákok által végrehajtott tüntetés volt.

Nem mentek a gyerekek suliba. Sokan nem mentek, legalább 100 ezer diák, szüleikkel karöltve (ha már egyszer ők írták az igazolásaikat) jelezte, nem elégedett a jelenlegi oktatási rendszerrel, cserébe szolidaritást vállal mindazokkal, akik a változásért éppen szót emelnek. A tanáraikért. Iskoláikért.

A tanárok pedig megtartották az óráikat, hisz ez a dolguk. És – hisz ez is dolguk – szépen feljegyezték, hogy kik hiányoztak az óráikról. Ebben eddig semmi meglepő nincs, legfeljebb fejet hajthatunk az előtt a megszámlálhatatlan gyerek előtt, akik vállalták, hogy hiányukkal előre mozdítják a pedagógusok törekvéseit.

Az már viszont minimum meglepő, hogy bár előzetesen Aáry ombudsman úr jelezte, hogy erre diáknak, szülőnek alaptörvényben foglalt joga van, mégis úgy tűnik, nem megy el szó nélkül a minisztérium a hiányzások mellett.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője jelezte: a szekszárdi Garay János Általános Iskolából bekérték azoknak a nevét, akik nem voltak betegek, és nem mentek iskolába február 29-én. Tegyük hozzá: nem meglepő módon az erről őt tájékoztató pedagógus egyelőre nem vállalta a nevét.

Ezt a problémával mi is szembesültünk: már hétfőn érkezett hozzánk több hasonló jelzés. Volt olyan tanítónő, aki nálunk érdeklődött arról, jogszerű-e az, ha a tankerületi felügyelője soron kívül kéri be az iskola titkárától, telefonon a hiányzók nevét. Máshol szintén listát kértek, szintén telefonon (a levelezés valóban nem lett volna praktikus, hisz mégis csak írásos bizonyítéka lett volna ennek a nyomasztó gyakorlatnak), míg megint máshol pontos statisztikát kértek arról, mely osztályokban hány tanuló hiányzott az egyes évfolyamokban. És igen, akadt olyan gimnázium, amelynek igazgatóját behívatta a tankerületi vezetője, beszámoltatni, elszámoltatni őt. Leginkább arra volt kíváncsi, minden gyereknek rendben volt-e az igazolása.

Ha nálatok is kértek be adatokat, ha ti is tapasztaltatok hasonlót, és el is mondanád a történeteteket, írd meg nekünk az [email protected] címre.

A rendszer működését jól mutatja, hogy míg az egyik oldalról a tankerületek nem voltak olyan merészek, hogy írásos bizonyítékot gyártsanak arról, hogy mégis csak kérnek adatokat, addig a tantestületek már olyannyira nem mernek semmilyen témában maguktól megnyilvánulni, hogy immár jóformán csak név nélkül mernek bármilyen információt kijuttatni az iskolákból.

Egyébként a 444.hu kérdésére a Klik azt válaszolta: „Nem tudják, mert nem feladatuk, hogy a hiányzókat nyilvántartsák. A különleges helyzetre tekintettel sem kérték meg az iskolákat, hogy tegyenek jelentést a hétfői helyzetről.” Az viszont Emmi ugyanerre a kérdésre nem válaszolt.

Aha, a valóság meg valahol, a kettő között félúton elcsúszott egy banánhéjon, nem?

Csak a rend kedvéért: nekünk viszont írt az Emmi hétfőn. Méghozzá ezt: „Sipos Imre helyettes államtitkár levele arról tájékoztatta az iskolákat, hogy hétfőn ugyanolyan tanítási nap van, mint az év más napján, hiszen a legfontosabb az, hogy a gyerekek érdeke ne sérüljön semmilyen politikai érdekellentétek miatt. Azt, hogy egy iskolában milyen okból és milyen feltételekkel lehet rendkívüli szünetet elrendelni, törvény szabályozza. A média által félreértelmezett levél egyebek között azért is született, hogy megelőzze, az iskolák akár tudtukon kívül törvényt szegjenek.” Köszönjük az Emmi tájékoztatását. Mi továbbra is úgy látjuk, hogy az iskolákban nem merült fel annak a lehetősége, hogy rendkívüli szünetet rendeljenek el. És mivel a pedagógusok eredetileg is úgy készültek, hogy tanítani fognak ezen a napon, érthetetlen, miért gondolja az Emmi, hogy „akár tudtukon kívül” törvényt akartak volna szegni. Ezért továbbra sem értjük, milyen céllal írt Sipos Imre levelet, azon kívül, hogy ezzel sikeresen bogarat ültetett a fülekbe – sikeresen. Azt pedig, hogy ehhez ürügyül ismét azt hozták fel: „a gyerekek érdeke ne sérüljön semmilyen politikai érdekellentétek miatt”, kissé álszent dolognak tartjuk. Mi ugyanis továbbra is úgy látjuk, hogy az Emmi jelenleg a gyerekeket tolja maga elé, hogy az oktatási reformokat sürgető törekvéseket letörje.

 

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.