Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan sikeres a tankötelezettség korhatárának lecsökkentése, hogy gyermekek életét teszi tönkre!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Nem csak a pedagógusok életpályamodelljét véste kőbe a kormány – úgy tűnik, egyes diákok számára is nehéz lesz eltérni az előre meghatározott pályától.

kozmunka_1.jpg

Fotó: Balázs Attila / MTI

Nem lehet elégszer elmondani: a tankötelezettségi korhatár lecsökkentése 16 évre olyan bűn, amivel ennek a kormánynak egyszer el kell majd számolnia. Már csak azok felé a gyerekek felé is, akik e szabály miatt most esnek ki a közoktatásból, életük pedig olyan irányt vesz, amely visszafordíthatatlanul taszítja őket nyomorba.

Magyarországon jelenleg 10 százalék felett van a korai iskolaelhagyók aránya, és folyamatosan növekszik. „A településről az iskolába járó gyerekek jellemzően az 5. osztály környékén betöltik a 16. évet. Hiába szeretnének továbbra is iskolába járni, az iskola nem engedi. (Volt egy kislány, akihez személyesen kiment az igazgató, és elmagyarázta, hogy már nem kell iskolába járnia, pedig ott a szülők szerették volna.) Az iskola esti, felnőtt programjába nem veszik be őket. A településen egyre több a 16. évet betöltött, 4. és 5. osztályt végzett kamasz, akinek semmi lehetősége a felzárkóztatásra” – jelezte már hónapokkal ezelőtt a Hívatlanul blogon egy pedagógus, aki egy borsodi faluban szerzett tapasztalatait összegezte.

Márpedig ezeknek a gyerekeknek, akik sok esetben még a 8 általánost sem végzik el, mi lehet a jövőképük? Mire számíthatnak, miből fognak megélni? A szörnyen elkeserítő válasz nem más, mint a közmunka. Bár eddig fogalmunk sem volt róla, hogy valójában hány, 18. életévét be nem töltött fiatal kerül erre a kényszerpályára, „szerencsénkre” Tállai András államtitkár úr megosztotta az adatokat a közzel. Csak sajnos eddig elsikkadt ez a nagyon fontos adat, amely rávilágít a kormány oktatáspolitikájának tragédiájára.

Tehát Tállai szerint, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, „a közfoglalkoztatottak havi átlagos létszámából a 18 év alatti személyek aránya 2015 első 10 hónapjában 0,6 százalék volt.” Ha havonta 200 ezer közmunkással számolunk, akkor az azt jelenti, nagyjából 1200 fiatalkorú vesz részt hónapról hónapra a közmunkaprogramban. És míg 2013-ban 101 kiskorú, 17 évesnél fiatalabb közmunkás dolgozott Magyarországon, 2015-re ez a szám már megtízszereződött: a Belügyminisztérium 1094 fiatalkorú közfoglalkoztatottat tartott nyilván. A tankötelezettségi korhatár leszállítása tehát sokak, és egyre többek számára nem más, mint egyenes út a közmunka világába.

Nem csak a fiatalkorúak, de a fiatal első munkahelyükre belépők száma is egyre nő a közfoglalkoztatásban. A 25 éves vagy annál fiatalabb közmunkások száma országosan  20,6 ezerről, 32,9 ezerre nőtt 2013 és 2015 között.

Ahol mit is találnak? A létminimumhoz sem elég bért, ráadásul szűkös, alig néhány hónapos foglalkoztatási rendszerben. Azt már a közfoglalkoztatás elindulásakor és azóta is többen jelezték: nem működik az az elképzelés, hogy így az elsődleges munkaerőpiacra is vissza lehet integrálni azokat, akik közfoglalkoztatottként kezdenek el dolgozni. Egyre többen kerülnek ugyanis e abba a mókuskerékbe, ahol három-hat hónapig az önkormányzat ad valamiféle közmunkát, aztán következik néhány hónapnyi vegetálás, majd újra egy kis közfoglalkoztatás. Ebből a rutinból kikerülni gyakorlatilag lehetetlen.

És bár eddig „csak” attól féltek a szakemberek, hogy felnő egy, a mélyszegénység küszöbén élő generáció, amelyik szüleitől csak azt látja, hogy a közmunka az egyetlen munka, amelyből meg kell élniük, ez mára eljutott odáig, hogy van egy fiatal, az életre nem felkészített generáció, amelyik saját bőrén tapasztalja meg, hogy a közmunka az egyetlen lehetősége a megélhetésre.

Mondhatnánk azt is, hogy 1200 fiatalkorú nem is olyan sok. De igen, 1200 fiatalkorú nagyon is sok, az ő életük ugyanis nem fog másról szólni, mint a kilátástalanságról. Nekik ez az oktatási rendszer ezt tudta csak kínálni. Ma még csak 1200 fiatalkorú, de ki tudja, jövőre talán még többen lesznek. Mi lesz velük 5, 10 év múlva?

Nem csak a fiatalokat kannibalizálja a közfoglalkoztatás. Évről évre több a közmunkás, ezen belül pedig az értelmiségiek száma is drámaian nő. 2015 végén 50 százalékkal(!) több diplomás dolgozott közmunkásként, mint egy évvel korábban.

 

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 160 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.