Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azért mennybe ne menjen már az Origót szétverő Telekom Ákos kirúgása miatt

Ez a cikk több mint 8 éves.

Egy fél ország ünnepli most a Telekomot, hogy meg merték lépni, hogy szerződést bontsanak egy általuk támogatott zenésszel, miután botrány lett egy szexista kijelentéséből. Vajon a közleményük szerinti sikeres eddigi munka folyamán, nem tűnt fel a Telekomnak, hogy Ákos ugyanezt gondolja évek óta? És ez a csodálatos közlemény, amely a vállalatcsoport érdekeiről szól, hogyan viszonyul a másfél évvel ezelőtti Origós sztorihoz, amelyben egy óriási, állammal kötött üzlet nyomán kirúgták a Telekom csoport tulajdonában lévő Origo főszerkesztőjét, mert Lázár János szomorú volt?

akos_mg_4477w.jpg

(Fotó: Magyar Narancs)

Félreértés ne essék, jó, ha egy cégnek számít a társadalmi felelősségvállalás, és húzós döntéseket is meg tud hozni, amivel a cég előfizetői nem feltétlenül értenek egyet. Öröm, ha egy multi ma Magyarországon kiáll a női egyenjogúságért, sőt állítása szerint tesz is ezért a cégen belül (bár a honlapjuk szerint a 36 tagú menedzsmentből 4 nő, azért nem tűnik óriási erőfeszítésnek e téren), sőt emlékszünk, a Magyar Telekom még a menekültkérdésbe is beleállt. De ez a marketing, a kommunikáció része.

Ne gondoljuk azonban azt, hogy a Magyar Telekom ettől kilép abból a szerepből, hogy ő egy cég, ne gondoljuk ezt kormányellenes lépésnek, sőt valódi politikai lépésnek sem. A valódi politikai döntés, az igazi huszárvágás az lett volna, ha a 2014 januárjában az állammal kötött óriási összegű szerződésüket is kockáztatva kiálltak volna az akkor a cég tulajdonában lévő Origo mellett, amikor arra kormányzati politikai nyomás helyeződött. Ha legalább egy nyílt vizsgálatot lefolytathattak volna utána, és nem suttyomban küldték volna el Vaszily Miklóst, az Origo Zrt. akkori vezérigazgatóját, azt a látszatot keltve, hogy ő egyedüliként felelős a Sáling Gergőt menesztő döntésért.

Tehát lehet ünnepelni a Magyar Telekom marketingrészlegének kiváló döntését, de attól még a Magyar Telekom ugyanaz a cég marad, amely az egyik legnagyobb tőrdöfést nézte végig tétlenül a magyar szólásszabadság testén, másfél évvel ezelőtt.

Kövesd a szerzo bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.