Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közmédia előbb elhallgatja az amerikai nagykövet beszédét, aztán hazudik is róla

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az MTVA szokása szerint a Facebookon tette nyilvánossá egy sajtómegkeresésre adott válaszát. A kérdés az volt, vajon miért nem számolt be sem az MTI, sem az M1, sem a közmédia egyetlen ága arról, mit mondott a világ legerősebb nagyhatalmának Magyarországra delegált nagykövete hazánkról. Főleg úgy, hogy a tegnapelőtti állatsimogatós képeiről ellenben beszámolt.

8829405_a2983a1da407adebc6293d07759e48b3_wm.jpg

(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A közmédia két dologgal védekezett: egyrészt, hogy nem minden eseményre megy el a tudósítójuk, amire az amerikai nagykövet hivatalos, és hát véletlenül a tegnapit pont kihagyták, és mivel nem volt ott a tudósítójuk, ezért nem számoltak be róla. Csakhogy egyetlen újság tudósítója se volt ott, mindenki a nagykövetség által kiadott magyar leiratból írta meg a maga cikkét. Tehát az MTI és a közmédia egyetlen szabálya sem indokolja, hogy nem tudósítottak.

A másik érv szerint viszont le is hozták a nyilatkozatot, Szijjártó reakciójával együtt. Bár már az is felvet kérdéseket, hogy önálló anyagot miért nem ér meg az USA által kiadott bírálat, de lássuk, a  hogy hangzik az USA nagykövetének mondanivalója a Szijjártós hírben.

A nagykövet mások mellett kritizálta a kormány menekültpolitikáját, a paksi atomerőmű bővítését és a korrupciót.

Ennyi. A közmédia szerint ennyit ér meg az USA nagykövetének bírálata. De Szijjártó erre adott reakciója 3 bekezdés. Nyilván nem kell szeretni az USÁ-t, de ez a manipulációnak és a valóság elhallgatásának minősített esete.

Ugyanis az USA nagykövete bírálta a civil szervezetek helyzetét, a magyar gazdaság állapotát, a korrupció kapcsán pedig sokkal több és konkrétabb kijelentést tett. Valójában nem a paksi bővítést kritizálta, hanem az oroszokhoz fűződő szorosabb kapcsolatot, megemlítve, hogy lehet Oroszországgal üzletelni, de Magyarországnak nem érdeke a jelenlegi állapot, hogy energiakitettségünk egyoldalú függést okozzon Oroszországtól, és megemlítette, hogy a paksi beruházás még durvább következményekkel járhat. Colleen Bell nem a kormány menekültpolitikáját bírálta, hanem annak egyoldalú nacionalista és xenofób voltát: elmondta, hogy a határok megvédése fontos, de ez nem társulhat gyűlöletkeltéssel.

Mintha kicsit mást mondott volna a nagykövet asszony, mint amit a közmédia megírt.

Szerencsére a közmédia közleményében mindenkit megnyugtatnak: ma este elemzők fogják elemezni a nagykövetasszony szavait. Előre el tudjuk képzelni, mit fognak mondani az „elemzők”.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.