Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hasoncsúszva jár WC-re – mozgássérült menekültet is fogva tart a magyar állam tömegzavargás gyanúsítottjaként

Ez a cikk több mint 8 éves.

Egyre több és több részlet derül ki azokról az emberekről, akiket a magyar állam a két hete szerdán, Röszkén történt események után különböző jogcímeken fogva tart. Arról korábban írtunk, hogy a magyar állam több mint tíz óráig terrorizmus gyanújával fogvatartott egy szlovák újságírónőt, de írtunk a Jaszir nevű férfiről is, akit ugyanezen a jogcímen fogva tartanak, miközben tanú állítja, hogy csitította, és nem hergelte a tömeget. Míg egy másik férfit, H. Mohamedet 8 nap után gyanúsított meg a rendőrség terrorizmussal, úgy hogy védője pont pár órával korábban nyilatkozta, hogy ez a gyanú eddig fel se merült. A kirendelt védőt a nyilatkozat után feltehetőleg lecserélték, H. Mohamedet pedig már terrorizmussal gyanúsítják.


toloszek.jpgFotó: Helsinki Bizottság

A Helsinki Bizottság most 3 újabb, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének elkövetésével gyanúsított ember ügyét hozta a nyilvánosságra. Facebook oldalukon az ügyészségnek elküldött levelüket is nyilvánosságra hozták:

„A nevezetekkel szemben tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárásban házi őrizetet rendeltek el, amely végrehajtásának helyéül a kiskunhalasi Őrzött Szállást jelölték ki.

Az ügyvédnő tájékoztatása szerint ottjártakor éppen felügyelet nélkül, bezárt ajtók mögött volt egy zárkában a három személy. A fogvatartottak nem rokonok, egyikük nő. Az egyik férfi lába elsorvadt; hasfalában katéter van, csak a speciális orvosi eszközzel (protézis) tud járni, amivel feküdni nem lehet, de felszerelni 1/2 óra, és alapesetben nem is hordja, mert nem jól illeszkedik, így az elsorvadt lábát is nyomja.

Ezért ha WC-re szeretne menni, akkor gyakorlatilag csúszik-mászik a padlón abba a mellékhelyiségbe, amely egy függönnyel van elválasztva a zárka többi részétől. A nevezettek a külvilágtól teljesen el vannak zárva, telefonos kapcsolattartás nem engedélyezett a részükre. A fogvatartott hölgy elmondása szerint cukorbeteg, inzulint kap.

Ő idősebb, és láthatóan pszichésen megviselték a történtek, a gyűrűsujját mutatta az ügyvédnőnek, talán azt kifejezve, hogy férje van, de más férfiakkal van egy zárkában. Az idősebb férfi is fogyatékkal élő, a háborúban sérült meg a lába, nagyon nehézkes, fájdalmas számára a járás is. Az étkezésre is nagyon panaszkodtak, az ételek többsége – 10-15 tányér is az asztalon volt, sem a diétás előírásoknak, sem a muszlim szokásoknak megfeleltethető étrend nem volt biztosítva.”

 

Azon felül, hogy ezeket az embereket jobb ellátás illetné meg, nemcsak a humánum, hanem a törvények szerint is, az emberben erős kétségek merülnek fel, hogyan volt képes például egy mozgássérült férfi, vagy egy nehezen járó férfi a rendőrökre támadni. Mennyire életszerű ez? Persze a dolog nem zárható ki, de, ahogy az újabb és újabb ügyek előkerülnek, egyre valószínűbbnek tűnik az a teória is, hogy számos embert tévedésből tart fogva a magyar állam.

Két hete szerdán délután Röszkén a rendőrség egységei visszahúzódtak, hogy a magyar határon belülre csalják a rendbontókat, a tömeg azt hitte, hogy megnyitják a magyar határt, és beléphetnek az országba. Ekkor előreengedték a gyerekeket, a nőket és feltehetően a rokkantakat is. A válasz viszont nem a határ megnyitása volt, hanem a TEK egységeinek rohama. Valószínűleg a három most fogdában ülő menekült is ekkor került a rendőrség sorfala mögé, majd pedig zárkába, tiltott határátlépés gyanújával.

Egyre inkább azt gondoljuk, a rendőrség röszkei fellépését ki kéne vizsgálni. A nem megfelelő és jogtalan fogvatartásokat pedig fel kéne számolni. Alapesetben a kormánynak és a Fidesznek se érdeke, hogy úgy tűnjön, az igazságszolgáltatást a politika rángatja zsinóron.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a Röszkén történtekről támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.