Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hibázott a rendőrség szerdán a szerb határ mellett kitört összecsapásokban?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Több egymástól független információból is az derül ki, hogy lehetett szerdán előzménye annak, hogy a menekültek a rendőrségre támadtak Röszkén, a szerb-magyar kishatárnál. Ugyanis az általunk megszólaltatott szemtanúk szerint a rendőrség maga nyitotta meg a határt záró kaput, és ők kezdtek el családokat beengedni, majd bezárták (hogy miért, az nem derül ki), és gumibottal, illetve gázspray-vel támadtak a menekültekre. Ezután indult a balhé.

91000.jpg

A képen látszik, hogy az egyik rendőr kezében vipera van. (Fotó: Reuters)

A 444 is közölt cikket az eseményekről, és nekünk is sikerült megszólaltatnunk szemtanúkat. Egy nemzetközi szervezet tagja és több menekült is megerősítette, hogy az összecsapás előtt a magyar hatóság nyitotta ki a kaput. Az is biztos, hogy a kapunál családok szakadtak szét. A szír Musztafa, aki a videóban nyilatkozott nekünk, még cikkünk megírásának pillanatában se tudja pontosan, hol van a felesége és a gyerekei, akik bejutottak Magyarországra, miközben ő Szerbiában maradt, bátyja pedig a gumibotozásban annyira megsérült, hogy kórházba szállították.

De nézzük először is, mit írt a 444.

A magyar hatóságok be akartak engedni néhány kisgyerekes családot, kinyitották a határkaput, ezt viszont az arra várakozó rengeteg menekült egy része félreérthette, és nagy tömegben utánuk indultak. Ekkor még sokan azt kiabálták, hogy „Thank you Hungary”, hiszen azt hitték, hogy újra kinyitják a határt. Rontott a helyzeten, hogy a rendőrséget nem segítette arab nyelvű tolmács, így semmilyen – számukra érthető – tájékoztatást nem adtak a határ felé igyekvő embereknek.

Viszont amikor közel értek a menekültek a határhoz, akkor a rendőrség gumibottal ütni és új fajta gumilövedékkel lőni, továbbá vízágyúval, könnygázzal és paprikaszprével oszlatni kezdte a menekülteket, akik erre vegyesen pánikba estek és dühösen dobálni kezdtek. Ebből kerekedett rövid idő alatt súlyos balhé, aminek mindkét oldalon rengeteg sérültje lett.

A 444 melett hasonlókról számolt be egy cseh ENSZ alkalmazott is hazája sajtójában

Az általunk kapott információk a fontos pontokon (mi nem hallottunk gumilövedékről, ez a legfontosabb eltérés) megegyeznek a 444 sztorijával. Az általunk megkérdezett emberek története szerint, a rendőrség hívta a menekülteket, hogy beengedik őket – több család be is jutott –, de a rendőrök egyszer csak elkezdték gumibottal ütni, visszalökni a menekülteket, és paprikaspray-vel is lefújták őket.

A nekünk nyilatkozó Musztafa elmondta, hogy a rendőrök szedték szét a kapunál álló menekülteket, jobbra irányítva a családosokat, a többieket pedig balra, majd elkezdődött a beengedés, ami hirtelen ütlegelésbe csapott át. Musztafa felesége, szülei és két gyermeke a káoszban Magyarországra került, míg ő egyik gyermekével Szerbiában ragadt. Bátyja pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani (cikkünk írásának pillanatában érkezett vissza egyébként a megvert férfi a szerb határhoz).

Egy nemzetközi szervezet – név és a konkrét szervezet nélkül nyilatkozó – munkatársa szerint nem Musztafáék családja volt az egyetlen, amely az események közben szétszakadt.

Az általunk megkérdezettek állítása szerint ezután robbant ki a balhé, amit már ismerünk a médiából. Persze ettől alapvetően még nem lesz jogos a menekültek egy részének összecsapása a rendőrökkel (de fontos kiemelnünk, hogy itt egy 50-100 fős csoportról van szó, miközben napközben 1-2 ezer menekült tartózkodott a határ térségben), de az biztos, hogy a rendőrség cselekményével hozzájárult a szituáció eszkalálódásához.

A magyar és nemzetközi sajtót átlapozva próbáltuk ezzel párhuzamosan csekkolni az állításokat. Az ATV tudósításában szerepel egy olyan eseménysor, amely emlékeztet az általunk és a 444 által hallottakra, de ez csak az első eseménysor kirobbanása után másfél órával történt. Ellenben az, hogy pontosan miért és hogy indul a rendőrség és a menekültek összecsapása, erről nem találtunk dokumentációt. Több hírportálon is szó van egy állítólagos fenyegetésről, amely szerint a rendőrségnek megjelöltek egy időpontot, meddig kell átengedni az embereket, és ha ezt nem teszik meg, támadnak. De nem ezekben a többször meghosszabított, random emberek által mondott időpontokban robbant ki az összetűzés.

Egyedül a Russia Today élő közvetítésének visszanézése valamiféle támpont. Itt 1 óra 40 perc körül látható, hogy nyitva van a kapu, és a rendőrkordonon belül állnak az emberek, pár palack repül el, amire a rendőrök azonnal paprikaspray-vel válaszolnak, de az nem derül ki, mitől indul el utána a balhé, és hogyan kerültek be az emberek. Illetve azt se tudjuk, hogy mi volt az előzménye ennek az eseménysornak, mert ekkor ér oda a közvetítő kamera. (A Blikk videója, a kapu áttöréséről, a későbbi, 15 órás eseménysorokat rögzíti, az RT videóján látszik, ahogy becsukják a kaput, amit a Blikk felvételén tör át aztán a menekültek egy csoportja.)

Tehát azt biztosan nem tudjuk állítani, valóban így indult a tegnapi összecsapás, de több médiabeszámoló elolvasása után és az általunk megkérdezett szemtanúk beszámolója szerint is valószínűnek tűnik, hogy megnyitotta a kaput a menekültek előtt a rendőrség.

A rendőrség biztosan hibázott abban, hogy nem volt tolmács a helyszínen, amikor belekezdtek a beengedési műveletbe. Nem mérték fel azt, mit fog okozni a kapu kinyitása, majd nem tájékoztatták a menekülteket. Gyors, pánikszerű döntést hoztak, amelyben nem kímélték a menekültek, sőt az újságírók testi épségét sem (hat újságírót vertek meg az Index szerint). Ez pedig felveti a túlzott erőszak alkalmazásának kérdését. Az is biztos, hogy az intézkedés előtt nem figyelmeztették a körülöttük lévőket arra, mi fog következni, pedig ez a rendőrségi törvény szerint kötelességük. És az – úgymond – oszlatásnál se hangzottak el az ilyenkor kötelező figyelmeztetések.

Kérdés az is, ki és miért adott parancsot a családok beengedésére, és ezzel mi volt a célja. Mi történt azokkal a menekültekkel, akiket átengedtek a határon (mi úgy tudjuk egyébként, vissza fogják küldeni őket a szerb határra).

Persze a rendőrség kérdéseinket és állításainkat cáfolhatja. Hiszen az intézkedésről videofelvételeket kellett készíteniük. A vágatlan felvételek pedig a kérdéseink nagy részére választ adnának.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több oknyomozó cikket olvasni a kormány menekültpolitikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.