Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar állam több támogatást ad egy miniszternek, mint egy minimálbérért dolgozónak

Ez a cikk több mint 8 éves.

Azt mondja Balog Zoltán a Magyar Időkben, hogy többet költ a magyar állam egy menekültre, mint egy minimálbéresre. Kedves Balog úr, ne álljunk meg itt, menjünk tovább, többet költ az állam menekültekre, mint sajtból épített holdrakétára vagy kukucsini gombavizsgálókra. Ugyanis a magyar állam nem költ külön a minimálbérből tengődő emberekre, hanem szociális kiadásai vannak, amit igénybe vehetnek bizonyos keresettől és élethelyzettől függően az emberek.

65551_semjen_fohasz.jpg

De most kapaszkodjatok meg! A magyar állam többet költött például 2012-ben Semjén Zsoltra, mint ugyanabban az évben a menekültekre, és többet, mint most 2015-ben. Ugyanis az akkor felső határ nélküli családi adókedvezmény miatt Semjén Zsolt 0 forint adót fizetett be. A be nem fizetett személyi jövedelemadó által pedig 2,3 millió forint pluszjövedelemre tett szert. Ez napi 6300 forintjába került a magyar államnak, miközben Semjén Zsolt jövedelme abban évben 17 millió forint volt. És akkor a családi pótlékról, a beiskolázási támogatásról, az egykulcsos adóról és egyéb juttatásról még szó sem volt, pedig Semjén Zsolt ezeket is megkapja függetlenül attól, rászoruló-e vagy sem.

Azóta persze már van felső határ. Így Semjén körülbelül csak napi 1-2 ezer forintot kap, éves szinten csupán pár százezer forint kedvezményt, hogy két lakása vagy üdülőtelke valamelyikén meghúzza magát a rosszabb időkben. És persze kapott egy kis rezsicsökkentést, hogy könnyebb legyen fűteni ezekben a lakásokban.

Nézzünk szembe a tényekkel: miközben Balog miniszter arról beszél, hogy a szegényekkel szemben milyen sokat költünk a menekültekre, az igazság az, hogy több jóléti juttatást ad a magyar állam a gazdagabbaknak. A nagyon szegények kapnak még jövedelmükhöz képest nagyobb támogatást (pár tízezer forintot, de csak akkor ha volt közmunka), viszont a szociális szempontokat nem néző egykulcsos adóval, a szociális szempontokat nem néző családi adókedvezménnyel, a szociális szempontokat nem néző rezsicsökkentéssel (és folytathatnánk a sort), az jár jól, aki többet keres. Azt támogatja az állam, akinek már amúgy is van, miközben 2009 óta fél millióval nőtt azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik a létminimum alatt élnek.

De térjünk vissza a minimálbérre. Amelyről a kormány azt hirdette, mekkorát nőt. Ja, nagyot nőtt, csak közben csökkent is, ugyanis a minimálbérre jutó adóteher megemelkedett, az EU országai közül ma Magyarországon adózik a legtöbbet egy minimálbéres. De valóban, 2009 óta nettóban is történt növekedés. Ami az elmúlt 6 év inflációjával számolva reálértékben kb. nullszaldóra jön ki. Mindeközben az adóteher miatt nem pénzt költ a minimálbéresekre a magyar kormány, hanem napi több száz forint plusz adót szed be tőlük 2009-hez képest. A minimálbéresektől.

Tehát lehet demagógkodni, hogy mennyit költ a magyar állam a menekültekre (amelynek 95%-át az EU fizeti), és miért nem költ ennyit a magyar emberekre. Csak valójában nem a menekültekre jutó pénzt elvételét kéne követelni, hanem a szegénységben élők és a dolgozók mellé kéne állni. És a leggazdagabbak, a korruptak jóléte helyett, a szegénységben élők és a dolgozók jólétét kéne követelni. Amit nem a menekültek, hanem a rosszul politizáló politikusok veszélyeztetnek.

Az ápolók mellett kéne tüntetni, a szociális munkások mellett kéne tüntetni, a hajléktalanságban vagy mélyszegénységben élő embertársaink mellett kéne tüntetni.

Mi ezt mindannyiszor megtettük, ott voltunk tudosítottunk, támogattuk őket! A kérdés az, hogy hol voltak azok, akik eltűrik Semjén Zsolt 0 forintos adózását, de a menekültektől sajnálják a pénzt?

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a Fidesz igazságtalan politikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.