Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha háborút indítunk a menekültek ellen, vállalni kell majd a felelősséget az áldozataiért is

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az osztrák belügyminiszter a 71 halálos áldozattal végződő menekültgyilkolásról szóló sajtótájékoztatón azt mondta, nem lehet más a válasz egy ilyen tragédiára, mint a háború elől menekülők beengedése az EU-ba. A magyar kormány parlamenti határozati javaslata szerint az EU a hibás: „felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt”.

11898851_10153494988523467_3706286664514885785_n.jpg

fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Magyar szemmel elsőre hihetetlennek tűnik, pedig valójában az első, azaz az osztrák belügyminiszter válasza a pragmatikus reálpolitikai válasz. Ugyanis míg ő egy megoldási lehetőséget vet fel (még ha az olvasó nem is ért egyet), a második csak egy minden tényt nélkülöző vádat dob elénk.

A magyar menekültpolitika azért van bukásra ítélve, mert egy olyan célt tűzött ki, ami nem megvalósítható: megállítani a menekülteket. A kormány pedig ehhez az irreális célhoz és a örökös háborús retorikához keres indokokat. Ebbe szépen bele is illik, hogy Aleppóból azért indul el valaki, mert az európai politikusok beleénekelték a sajtot a szájába.

Csakhogy a magyar kormány sugallataival ellentétben, senki se azért indul el Szíriából, mert azt gondolja, egyszerű lesz az út, a beilleszkedés, a munkakeresés, hanem mert nincs más választása. Ezek az emberek a halál elől menekülnek oda, ahol reményeik szerint meg tudnak élni, fel tudják nevelni a gyerekeiket, és esélyt látnak arra, hogy nem halnak éhen.

Lehet a menekültpolitikáról úgy beszélni, hogy ezt nem vesszük figyelembe, csak ez nem fog megoldást hozni. Le kell szögeznünk végre egy tényt, és minden, a menekültekről szóló beszélgetésben adottságnak kell vennünk: vannak menekültek, akik Európába tartanak, de nem jókedvükben.

Ebből kiindulva viszont a politikai megoldás nem lehet az, hogy laposat próbálunk csinálni a gömbölyű Földből, hanem olyan politikai megoldást kell keresni, ami a válság konkrétumaira ad választ, és figyelembe veszi az adottságokat. Arra kell választ adni, mit kezd Európa ezekkel az emberekkel, mit kezd azokkal, akiket vissza kíván küldeni, és hogyan próbálja integrálni azokat, akiket menekültként, oltalmazottként elfogad.

Viszont ha ezt belátjuk, akkor rájövünk, rossz úton járunk, ugyanis a kerítés, az erőszak, a falak, a határellenőrzések nem fogják megállítani a menekülteket, mert egyszerűen olyan rossz körülmények elől menekülnek, hogy megéri számukra a testi épségüket és az életüket is kockára tenni.

Pont ezért van a cinikus médiával szemben egyszerre igaza a Fidesz-közlemény másik állításának, miszerint Brüsszel, és Szanyi Tibor állításának, miszerint Orbán Viktor tehető felelőssé a halálos áldozatokért. Bár nyilvánvalóan túlzás azt mondani, hogy az EU vagy Orbán Viktor politikája ölte volna meg ezeket a menekülteket, hiszen az embercsempészek tették ezt, de ahhoz, hogy ez a tragédia megtörténhetett, hozzájárult ez a politika is.

Ugyanis a menekültek nem kényelemből választják az embercsempészeket, hanem azért, mert nincs más lehetőségük. A magyar kormány retorikáját és intézkedéseit értik tőlünk délre és keletre is, a magyar hatóságoknak (lásd a nyugati sajtó cikkeit a magyar menekültverésekről), a magyar táborokban lévő körülményeknek híre van (még ha a rendszerben dolgozó alkalmazottak elsöprő többsége, rendőrök, BÁH-dolgozók erőn felül és tisztességesen dolgoznak is). Viszont ezek a hírek nem ijesztik el a menekülteket attól, hogy nyakukba vegyék a világot, ellenben elijeszti őket a hatóságokkal való kapcsolattól, a legális lehetőségektől és útvonalaktól.

A kerítés, a gyűlöletkeltés, a fokozott határellenőrzés legfőbb hozadéka az embercsempészek bizniszének növekedése, és a menekültek sokkal nagyobb kockázatvállalása. Ha az EU és a magyar kormány politikája nem is öl meg konkrétan menekülteket, de rákényszeríti őket az olyan utakra, amelyeknek halálos áldozattal járó tragédia lesz a vége.

A kormány elkövetkező intézkedései – a családok szétszakításának lehetősége, a kerítés bővítése, a hadsereg bevetése, az illegális határátlépés büntethetővé tétele – nem fogják megállítani a menekülteket, csak nehezebbé teszik a dolgukat.

A kormány ezekkel az intézkedésekkel lényegében háborút indít a menekültek ellen, és ha a tűzparancsot a Jobbik javaslatára megszavazzák, akkor ez konkrétan is háborús viszonyokat fog jelenteni.

Egy dolgot viszont minden magyar állampolgárnak érdemes megjegyeznie: a háború halállal jár és áldozatokkal. És ha a magyar kormány erőszakosabb módszerek mellett dönt, az a helyzet további eszkalálódását vonja maga után, további feszültséget, konfliktusokat és fizikai erőszakot fog gerjeszteni. Ez feltehetően beleillik az eddigi politikai logikába, a Fidesz azt hiszi, ez jó neki, hiszen tovább lehet görgetni a témát, és sulykolni, hogy a menekültek gonoszak. Ez valójában nem jó egyikünknek sem, a háborús logika, a feszültségek tovább emelése, a félelem senkinek nem használ. A következményei beláthatatlanok, és már nem lehet majd őket az Unióra sem kenni.

Most még van pár nap, hogy mindenki átgondolja, támogatható-e a háborús politika, akar-e egy olyan kormányt, amelyet nem csak átvitt, hanem konkrét felelősség is terhelhet majd emberéletek elvesztése miatt. Utána elfogadják majd a törvényeket, és aki néma maradt, maga is cinkos lesz.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormány menekültellenes politikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.