Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keményen nekiment Palkovicsnak Pálinkás József a hazai tudományos élet szétzilálása miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Interjút adott az Indexnek Pálinkás József, egykori miniszter, volt MTA-elnök, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) leváltott vezetője, melyben élesen bírálta Palkovics László tevékenységét.

Mint azt mi is megírtuk: a frissen létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium élére kinevezett Palkovics László volt oktatási államtitkár nekifogott a hazai kutatás-fejlesztés megnyirbálásának, először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek finanszírozását kebelezték be, majd Pálinkás volt hivatalának pályázatait is megakasztották, mondván, a kifizetésekre csak Palkovics bólinthat rá. Az NKFIH hányattatásai itt nem értek véget, át is nevezik (Nemzeti Innovációs Hivatal lesz csupán), így viszont a kutatást és a fejlesztést kivonják a hatásköréből.

Az, hogy a magyar kormány a jövőben hadat üzen a hazai kutató-fejlesztő munkának, tiltakozást váltott ki a nemzetközi és magyar tudományos életben is, Palkovics azonban (jó szokása szerint) semmilyen kritikával nem foglalkozik, csak halad előre.

Az Indexnek adott interjúban Pálinkás arra a kérdésre, hogy vajon leváltása stratégiai, személyi vagy pénzügyi okokból következett be, legfontosabbként a személyi okot emelte ki, mondván:

„Palkovics miniszter úr erősen ambicionálta, hogy ő vezesse ezt a területet, a két dudásról pedig ismert a mondás.”

Az MTA volt elnöke szerint Orbán Viktor szabad kezet adhatott Palkovicsnak a tudományos élet átvariálására, viszont rámutat arra is, hogy logikátlan és indokolatlan is, hogy az MTA költségvetéséből kivették a kutatóintézeteket, csakúgy, ahogy a különböző pályázatok és programok költségvetése is Palkovics hatáskörébe került.

Pálinkás József szerint az alapkutatásokat mindenhol az állam finanszírozza, és gyakorlatilag sehol nem mondja meg az állam a tudományban, hogy ki mit kutasson, miközben jelenleg úgy tűnik, Magyarországon pont ilyen helyzet kezd kialakulni.

„Szeretnek hivatkozni arra, hogy a választások felhatalmazást adnak döntésekre. Igen, arra, hogy a költségvetésből mennyi pénzt fordítsanak a tudományra. De ahogy nem adnak felhatalmazást agyműtétek elvégzésére sem, olyan kérdések eldöntésére sem, amihez valaki nem ért” – fogalmazott.

Palkovics László egyébként korábban azt mondta, „olyan a világon sehol nincs, hogy a kutatók döntik el, hogy mit akarnak kutatni”, Pálinkás szerint azonban ez teljes félreértés, és egyáltalán nem így van, az alapkutatásokról ugyanis világszerte a kutatói közösségek döntenek, az állam pedig kijelölhet olyan területeket, amelyek gazdasági vagy társadalmi szempontból fontosak, és amelyekre így több pénzt kíván adni.

Az NKFIH volt elnöke azért is sajnálja a mostani változásokat, mert véleménye szerint ezen a területen nagy szükség lenne a stabilitásra, amelyet az elmúlt években sikerült kialakítaniuk, emellett kérdéses az is, hogy

„megmarad-e a kutatási és fejlesztési pályázatoknak az a rendszere, amiben minden területen lehet pályázni, független szakértők értékelnek.”

(Ami annak tükrében, hogy jelenleg is mintegy 26 milliárd forintnyi pályázati pénz kifizetése csúszik, mert Palkovics nem bólintott rá, valóban jogos aggodalomnak tűnik…)

Via Index, címlapkép: Palkovics László (Fotó: MTI/Mónus Márton)