Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lángra kapott és leégett július 15-én a hajnali órákban a közösség református imaháza és óvodája a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony déli, romák lakta telepén.

A lángok tegnap, magyar idő szerint hajnali 2-2.30 között pusztították el az épületeket, majd átterjedtek a szomszédos lakóházra is, amelyet megrongáltak, de személyi sérülés nem történt. Kolozsy András, Nagydobrony református lelkésze az egyházközség Facebook-oldalán közölte: a tűz kiindulási pontja az imaház melletti fáskamra volt, ahol semmiféle elektromos, vagy más berendezés nem okozhatott tüzet, így szinte bizonyos, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Kolozsy Andrásné a Mércének azt is elmondta, hogy a tegnap hajnali órákban a telep lakói egy közelben parkoló személyautóra lettek figyelmesek, amelynek az összes ajtaja nyitva volt, ezután vették észre a lángokat. Az oltás közben páran megnézték az autót is, de akkor annak már csak hűlt helyét találták.

Kolozsy bejegyzésében mindenkit arra kért, imádkozzanak az imaház, az óvoda és a megsérült családi ház újjáépítéséért. Később az egyházközség honlapjára újabb fotók kerültek fel a lángoló épületekről, illetve ott is megerősítették a szándékos gyújtogatás tényét.

A rendőrségi feljelentést a lelkész megtette, az ukrán hatóságok így ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyüjtést rendezett a nagydobronyi imaház és óvoda felépítésére és a helyiek segélyezésére.

A felújítási munkálatokat a 1358-as vonal tárcsázásával vagy a Református Szeretetszolgálat honlapján keresztül online adományozással lehet támogatni.
http://jobbadni.hu

A gyújtogatásnak helyi beszámolók szerint köze lehet egy ukrán neonácik által elkövetett korábbi kegyetlen gyilkossághoz, mely során Lembergben vertek agyon egy 24 éves magyar romát, Pap Dávidot egy a táborukat ért támadás során.

Kolozsy Andrásné most a Mércének azt mondta, a két eset közötti összefüggésre legalábbis utal, hogy a déli telep lakói az elmúlt napokban ugyancsak kaptak fenyegetéseket, ahol ezt a gyilkosságot emlegették, így legalábbis feltételezhető hogy a nácik csaptak le újra.

(Címoldali kép: Az imaház maradványai, Nagydobronyi Református Egyházközség, Facebook)